Новини от област Стара Загора и България

Увеличават се случаите на извънбелодбробна туберкулоза в Старозагорски регион

Увеличават се случаите на извънбелодбробна туберкулоза в Старозагорски регион
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

През последните 2 години диагностицираме голям процент на извънбелодробна туберкулоза. На времето се казваше, че 90% от туберколозата е белодробна, сега не може да кажем подобно нещо, съобщи д-р Камелия Харачерова, управител на СБАЛПФЗ – Стара Загора. Белодробната болница в Стара Загора обслужва болните от туберколоза в Старозагорски регион, като тук се лекуват и болни от региони Сливен и Ямбол.

Новооткритите случаи на туберкулоза в региона варират между 45-50 души годишно. Това, което учихме на времето, че от туберкулоза боледуват определени групи хора, вече не е така.
Имаме болни колеги, както и боледуващи на млада възраст, работещи, активни хора.Това е притеснителна тенденция, коментира д-р Харачерова.
Разрушена е структурата на активното търсене на туберкулозата, която на времето се финансираше сериозно от Министерство на здравеопазването, съобщи тя.

Специалистите регистрират голям процент скрита заболеваемост. Обикновено болните пристигат на лечение, когато ситуацията стане много тежка.
„Това се дължи на лошата превенция и лошото активно издирване. Тъй като се нулира финансирането на активно издирване на туберкулоза, хората не търсят навременна помощ“, казват специалистите.
Основните признаци на белодробната туберколоза са кашлица, отслабване на тегло, поддържане на температура, общо неразположение, изпотяване, напомнят лекарите.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве