Новини от област Стара Загора и България

За енергийна независимост

Община Стара Загора ще инвестира в собствен соларен парк

212 24/01/2023 12:56 Икономика Бизнес
Община Стара Загора ще инвестира в собствен соларен парк
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Стара Загора ще инвестира в собствен соларен парк. Той ще бъде изграден поетапно върху територия от 80 дка, държавна собственост. Това съобщи кметът Живко Тодоров вчера, при представянето на новите електробуси, които обслужват от днес града на липите. За да реализира инвестиционното си намерение, общината ще ползва кредит и собствени средства. На този етап няма възможност да се използват европейски пари за подобна инвестиция.

„Идеята е общинският соларен парк да бъде изграден поетапно, постепенно да нараства, за да може община Стара Загора да бъде енергийно независима, обясни кметът.
Територията, върху която се планира да израсне соларния парк е в близост до общинското предприятие „Тролейбусни и автобусни превози“.

По този начин ще се осигурява електричество и за нуждите на 33-те електробуса, които ще обслужват градския транспорт на Стара Загора.
Всички електробуси се зареждат в базата на „Тролейбусни и автобусни превози“, където са изградени два трафопоста и 18 двойно зарядни станции.

Една двойно зарядна станция може да зарежда 2 електробуса, а пълният заряд на електробуса продължава 2 часа, обясни директорът на „Тролейбусни и автобусни превози“ инж. Георги Станчев.
С един пълен заряд електробусът може да измине разстояние от порядъка на 240 км.
В края на 2022 г. старозагорското общинско дружество е имало месечна сметка за ток от 60 000 лева. Около 300 000 лева месечно е плащало в края на година дружеството пък за дизел.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика