Новини от област Стара Загора и България

Корнелия Нинова върна третия мандат неизпълнен. Отиваме на избори, обяви Радев

81 24/01/2023 10:31 Политика Власт
Корнелия Нинова върна третия мандат неизпълнен. Отиваме на избори, обяви Радев
Divident.€U Divident.€U

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна третия проучвателен мандат за съставяне на редовен кабинет неизпълнен. Това се случи днес в 10 часа в президентството, а президентът Румен Радев прие обратно празната папка.

Радев обяви, че ще вземе решение кога да разпусне 48-то Народно събрание и коя да бъде датата за предсрочните парламентарни избори. 

"Направихме всичко необходимо за изпълване на мандата, изведохме четири важни задачи - приемане на страната в Шенген, на Плана за развитие и устойчивост, приемане на Бюджет 2023 г., съдебна реформа. Поканени бяха всички партии - става ясно, че не се събра съгласие за излъчване на редовен кабинет", обясни неизпълнения мандат Корнелия Нинова.

Президентът Радев поздрави Нинова за усилията в "трудна политическа обстановка". "Явно отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори, желая ви успех", каза той.

На срещата присъстваха лидерът на левицата Корнелия Нинова, заместниците ѝ Кристиан Вигенин, Георги Свиленски, Иван Ченчев.

България губи от това, че няма да има правителтво сега, коментира Нинова след връщането на мандата. Народно събрание, партии, президент - провалът за съставяне на кабинет с третия мандат е общ, смята тя.

"Много неща не е свършил парламентът - не приехме бюджет за 2023 г., да се овладее инфлацията, да се оправят доходите на хората, законите по Плана за развитие, съдебната реформа. Виновни са всички партии в 48 НС, е мнението на лидера на БСП. Като най-тежкия скандал тя определи този с Nexo.

Коментари към новината

Още новини от Политика