Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора

Живко Тодоров: Настоявам за събрание на Асоциацията по ВиК и намаление цената на водата

Живко Тодоров: Настоявам за събрание на Асоциацията по ВиК и намаление цената на водата
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Като кмет съм пуснал писмо до областния управител на Стара Загора, в което настоявам да се свика събрание на Асоциацията по ВиК в Стара Загора. На това събрание ще поискам от управителя на дружеството точни разчети как може да се свали цената на водата в Стара Загора. Това съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той допълни, че очаква да види ясни разчети за това от къде могат да се орежат разходи, къде може да се направят подобрения и да се свали поне малко цената на водата в Стара Загора, която от близо 3 лева стана 4,61 лева/ кубик.

Това е прекалено голям скок, коментира Живко Тодоров. Градоначалникът е провел среща и с шефа на КЕВР по този въпрос.
Увеличението на цената на водата в Стара Загора е залегнало в 5-годишен бизнес план на дружеството, който е бил приет на събрание на Асоциацията по ВиК в Стара Загора.
Отсъствието на представител на община Стара Загора на общото ВиК събрание има едно просто обяснение – липсата на време, за да бъде гласувано експертно мнение от Общинския съвет на Стара Загора, обясни Живко Тодоров.

„ВиК асоциацията взе решението си, без да изслуша представител на Община Стара Загора, въпреки че Общинският съвет официално поиска събранието на асоциацията да се проведе на по-късна дата, тъй като заради скъсените срокове нямаше време да се сформира експертно мнение за предложените стойности по цената на водата.

Смятам, че това е пропуск, защото представителят на Община Стара Загора щеше да гласува против този бизнес план. Това не се случи и от там дойдоха проблемите, обясни Тодоров.
Кметът на Стара Загора каза, че общината следи стриктно ремонтните работи по ВиК проекта в Стара Загора.
„Ние сме дали решение при ремонта на ВиК, като поискахме от тях да засипват с фракция, което ще заздрави улиците. Общината осигури и средства за преасфалтиране. При необходимост връщаме работниците, които участват във ВиК ремонта, за да си свършат качествено работата“, допълни той.

Коментари към новината

Още новини от Общество