Новини от област Стара Загора и България

Политика

Радослав Рибарски: Планът за възстановяване и устойчивост беше използван политически

140 23/01/2023 17:23 Политика Опозиция
Радослав Рибарски:  Планът за възстановяване и устойчивост беше използван политически
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Политически се разду един балон около Плана за възстановяване и устойчивост. Очакваме да видим каква ще бъде реакцията на ЕК във връзка с желанието за предоговаряне, но това ще доведе до спиране на всички реформи, които са заложени там, а те са изключително важни за България. Там е заложена не само декарбонизационната цел, но и съдебната реформа, антикорупцията, всички проекти за медицински хеликоптери, болници , детски градини, училища.

Това каза на пресконференция в Стара Загора народният представител от „Продължаваме промяната“ и зам.-председател на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски. Според него доброто аргументиране е в основата на успешното предоговаряне на ПВУ. "Не мислим, че такъв подход към ЕК е най-добрият, но в знак на добра воля и съпричастност към това, което притеснява хората, дадохме зелена светлина на този текст", каза депутатът от ПП. В пресконференцията участваха и Радослав Василев, депутат от Старозагорски регион, както и Армин Саркисян, областен лидер на партията.

Според Рибарски в Плана за възстановяване и устойчивост, правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент за затваряне на въглищни централи, няма и анекс, в който да са фиксирани дати за затваряне на централи.
Имаме декарбонизационна цел, поета и по зелената сделка и парижкото споразумение. Тази декарбонизационна цел се прокарва и в новата стратегия за развитие на енергетиката в България, която ни представи служебното правителство, допълни Рибарски.
Според него Пътната карта за намаляване работата на въглищните централи се засяга по Справедливия преход и т.нар. териториални планове, които все още не са готови. ПВУ в тази връзка няма за цел да очертава пътна карта с извеждане от експлоатация на мощности, поясни той.

„Продължаваме Промяната“ няма да подкрепи представената от служебното правителство Енергийна стратегия, която очертава политиката на държавата до 2053 г., съобщи Рибарски. Според него този документ с работно заглавие „Визия“ не представя в действителност визията за сектора и не отговаря на чл.3 от Закона за енергетиката, който казва, че политиките трябва да бъдат очертани в Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България.
Така наречената стратегия е по-скоро обща презентация, която засяга моментно състояние. На срещата се разграничихме, не приемаме този документ под никаква форма, обясни депутатът от Старозагорски регион.
Според него представената визия засяга само сектор електроенергетика, а редица части от българската енергетика са изпуснати.

„Време е за такава стратегия, но не би трябвало служебно правителство да се нагърбва с нея. В НС направихме 2 временни комисии. Отделя се внимание на напълно празни теми като Nexo и то в посока даряване към Политически партии. ПП няма получени дарения от физически лица от тази компания“, каза Радослав Рибарски.
Според него представената стратегия чертае несветло бъдеще за българската енергетика. Редица проекти, които през годините не са претърпели развитие, биват представени отново –огромни проекти за ВЕЦ-ове, които се предполага да се реализират в изключително кратък период и се считат в тази стратегия за заместващи мощности на въглищните ТЕЦ-ове.

„Притеснително за нас е, че през 2025 г. тази стратегия очертава 2,8 гигавата енергия от въглищни централи. През 2030 г виждаме 2,2 гигавата. За сравенине ПВУ, който беше използван политически и в крайна сметка се взе решение да бъде предоговорен, нямаше извеждане от експлоатация на мощности а само декарбонизационна цел. Тази декрабонизационна цел в Стратегията не е добре адресирана. Посочват се определени гигавати ВЕИ енергия, но изключително малко батерии, а заместващи мощности не виждаме. Освен ако не смятаме, че обявените 4 нови ядрени реактора ще бъдат в основата на българската енергетика“, коментира депутатът.

Предлага ни се в Стратегията проект за подземен ПАВЕЦ, който ЕК при посещението си в България каза, че не може да се счита за мощност, която да балансира системата при ускорено въвеждане в експлоатация на нови ВЕИ мощности.
Обявени са 1000 зарядни станции, което е изключително малко, интересът към електромобилите нараства. В стратегията под никаква форма не се засягат природен газ, горива, които се оказват критични за енергийната сигурност на страната. Не виждаме дори проекти за офшорни вятърни паркове, допълни Рибарски.

Идеята за подземния ПАВЕЦ е той да бъде реализиран в близост до с. Опан, стана ясно от думите на старозагорския депутат. Ние считаме, че една такава кухина трябва да бъде по-скоро разгледана като възможност за хранилище, като това в Чирен. Обемът на хранилището в Чирен ще бъде удвоен, това е сериозна стъпка за постигане диверсификация в доставките на природен газ, допълни зам.-председателят на Комисията по енергетика.

Коментари към новината

Още новини от Политика