Новини от област Стара Загора и България

В Чирпан се готвят за Международна научна конференция, посветена на делото на Св. Атанасий

146 20/01/2023 12:54 Култура Сцени
В Чирпан се готвят за  Международна научна конференция, посветена на делото на Св. Атанасий
Divident.€U Divident.€U

Международна научна конференция, посветена на делото на Св. Атанасий, да се проведе в община Чирпан, обсъдиха кметът Ивайло Крачолов и историкът акад. Росен Милев. Форумът ще се проведе на 2 май, когато се чества деня на Св. Атанасий Велики. В срещата участваха директорът на дирекцията по култура и образование Ангелина Паскалева и гл. експерт по култура Тодор Иванов. Заедно обсъдиха общата програма и участниците в конференцията от България, Испания, Германия и др.

Манастирът „Св. Атанасий“ край село Златна ливада е първият манастир по българските земи и най-старият в Европа, това бе доказано след проучване на акад. Росен Милев, потвърдено и от архивите на Ватикана.

Християнското средище е било основано през 344 г. след Христа от самия св. Атанасий, който бил архиепископ александрийски и един от големите радетели за чистотата на православната вяра и активно участва в борбата срещу арианството (отричане на божествената равнопоставеност на Иисус Христос). Манастирът е опожаряван през турско време, възстановяван е през 1844 г., а манастирската порта в днешния ѝ вид била съградена през 1980 г. Аязмото привлича много вярващи, за да лекуват различни болести.

Светата обител е свързана и с участниците в национално-освободителните борби. Според легендите Васил Левски е имал скривалище под една от килиите, криел се и в къща в Златна ливада. В тази черква е и дарената от александрийския патриарх икона на св. Атанасий.

Хора от близо и далеч отново се очакват на поляните през 2023 г. за фолклорния събор “Гласове и ритми от Тракия”, който събира на 1 май изявени музиканти и самодейци от региона.

Коментари към новината

Още новини от Култура