Новини от област Стара Загора и България

Обновиха изцяло COVID отделението на Белодробната болница в Стара Загора

Обновиха изцяло COVID отделението на Белодробната болница в Стара Загора
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Ремонтът възлиза на 240 000 лева, средствата са от Министерство на здравеопазването

Обновиха изцяло COVID отделението към СБАЛПФЗ Стара Загора. Пълният ремонт включва подмяна на инсталациите, на дограмата, настилките. Всяка стая е със собствен санитарен възел и разполага с телевизор. Изцяло реновирани са и стаите за персонала и манипулационните в болничното заведение.

Отделението осигурява така необходимото за всеки болен удобство по време на лечението му. Тази част от сградния фонд на Белодробната болница преди ремонта беше в критично състояние.
Обновяването на отделението беше напарвено със средства по проект към Министерство на здравеопазването в размер на 240 000 лева. През 2022 г. беше направен и пълен ремонт на останалия сграден фонд на болничното заведение.
Така Белодробната болница в Стара Загора, която разполага с 50 легла – 32 пулмологични и 18 за болни с туберколоза, вече е в добро общо състояние и отговаря на съвременните европейски изисквания.

Символичното прерязване на обновеното отделение беше предхождано от водосвет за здраве на целия медицински екип, както и на присъстващите гости.

"Днешният ден за здравеопазването в България означава „Няма невъзможни неща“. В последните години в България се закриха много белодробни болници в много по-големи градове, те не се справиха със ситуацията. Гордея се, че съм част от град, който имаше волята да съхрани белодробната си болница", каза в приветствието си към представителите на Община Стара Загора д-р Камелия Харачерова – управител на СБАЛПФЗ Стара Загора. Освен ръководството на общината, до мен застана и екипът, който ми повярва и сътворихме чудеса. В момента Белодробната болница на Стара Загора не просто съществува, тя се развива. Ако някой е влизал преди 3 години знае за какво става въпрос, допълни тя.

Приветствие към медицинския екип за добре свършената работа поднесе зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова, както и председателят на Комисията по здравеопазване в Общинския съвет д-р Емил Славов.
Благодарение на грижите на екипа успях да оздравея от ковид, уверих се в професионализма им. В Общинския съвет на Стара Загора ще направим всичко възможно за развитието на общинското здравеопазване. Искаме  да запазим нашите 7 общински здравни заведения и те да предлагат помощ на европейско ниво, каза в приветствието си Янко Янков, общински съветник, който отговаря за контрола върху общинските дружества. Всяка година местният орган на управление отпуска 1 млн.лева от общинската хазна за здравните си заведения, допълни той.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве