Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Десетки протестираха пред съда срещу освобождаването на убиеца от Бузовград (ВИДЕО)

Divident.€U Divident.€U

С мълчалив протест жители на Бузовград поискаха доживотен затвор за пияния убиец на дете

Десетки жители на казанлъшкото село Бузовград се събраха днес в 16 часа пред сградата на съдебната палата в Стара Загора, за да изразят с мълчалив протест несъгласието си със съдебното решение пияният шофьор, убил с колата си 14-годишния Иван Седмаков, да бъде пуснат под гаранция от 3000 лева.

Теодора СедмаковаТук бяха и почернените родители на погубеното дете. Майката, Теодора Седмакова определи решението за пускане на свобода на 57-годишния извършител като възмутително. За родителите на момчето единствената справедлива присъда за убиеца е доживотен затвор. Напълно съпричастни с тях са и съселяните им, дошли на протеста.

„Трябват по-строги мерки като цяло за такива водачи, които шофират след употреба на наркотици и алкохол, да не говорим, когато са извършили убийство. Решението на съда да пусне под гаранция убиеца е подигравка за семейството и за всички нас. Те още скърбят по загубеното си дете, той ще се разхожда на свобода. Това не е нормално.“, каза протестиращият Камен Динев.

„Това е някакво замазване на очите на хората с прибирането на убиеца преди 2 месеца и пускането му сега. Справедливо решение би била само една ефективна и продължителна присъда за назидание на всички, които биха си помислили да седнат зад волана след като са пили алкохол,“ допълни Цветина Динева.

„Тука сме, понеже в нашата държава виновните винаги намират начин да не бъдат наказани. Тук съм, защото съм от Бузовград и видяхМиглена Мончева как тази жена си погреба детето. А този човек е на свобода и в момента си живее живота. Това е убийство. Ти се качваш зад волана да караш пиян, значи това е предумишлено убийство. Твърденията за непредумишлено убийство са абсурдни“, каза протестиращата Миглена Мончева.

Протестът започна в 16 часа и продължава и в момента - час след началото. От съда и прокуратурата са съобщили на протестиращите, че няма да дават изявление.

Припомняме, че катастрофата, отнела живота на 14-годишния Иван Седмаков, се случи на на 12 ноември миналата година. Тогава Димитър Косев от съседното на Бузовград село Розово блъсна три деца, спрели пред уличен автомат за кафе. За Иван ударът се оказва фатален. Момчето почина, след като три беше в кома в болницата в Стара Загора. След инцидента  шофьорът избяга от местопроизшествието, но по-късно бе заловен. Установи се, че 57-годишният мъж е с 1.2 промила алкохол в кръвта, както и че е употребил синтетични наркотици.

Първоначално прокуратурата настояваше за постоянен арест на Димитър Косев и налагане на най-тежкото наказание към него. По-късно наблюдаващият прокурор промени обвинението от умишлено убийство към "причиняване на смърт по непредпазливост", а Димитър Косев беше освободен под гаранция от 3000 лева и се завърна в дома си в Розово.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред