Новини от област Стара Загора и България

Фондация „Яворов“ и Община Чирпан издадоха 12-те броя на ръкописния хектографски Бунтовен лист "Свобода или смърт?"

186 16/01/2023 14:36 Култура Книги
Фондация  Яворов  и Община Чирпан издадоха 12-те броя на ръкописния хектографски  Бунтовен лист Свобода или смърт?
Divident.€U Divident.€U

Председателят на Фондация „Яворов“ Тодор Иванов представи 12-те броя на ръкописния хектографски Бунтовен лист "Свобода или смърт", списвани от Яворов през 1903г. в Македония, събрани и издадени. Книгата излиза благодарение на Фондацията и Община Чирпан, спомоществувател е инж. Георги Зъбчев - собственик на „Бъдещност“ АД и зам.-председател на Фондация „Яворов“.

„Уникалността на бунтовните листове идва от това, че автор, редактор и разпространител им е Пейо Яворов - знак за огромното доверие, което му има ВМОРО. Преписвани са от четника Димитър (Мицо) Кирилиев с хектографическо мастило и са достигали, както казва самият поет-революционер „от село на село до четирите македонски ветрища“, с цел подготовката на въстание“, каза Иванов. Изданието е в памет на проф. Димитрина Нанева (починала внезапно през 2022г.) – правнучка на Яворов по линия на племенницата Малина.

Оригиналните 12 бунтовни листове, форматно почти еднакви с малък, четиристраничен софийски вестник по онова време, се пазят в Националната библиотека. Текстовете от брой Девети, написани за Великден преди 120 години оживяха от особено вълнуващия глас на актьора Ивелин Керанов. Той изнесе и рецитал по стихове на Яворов, пренасяйки, разчувстваната публика във вдъхновението на гениалния поет. В края на деня гостите се насладиха на невероятните музикални „Картини от Пиацола“, пресъздадени с огнена виртуозност от Виктория Каридова – цигулка, Калоян Куманов – акордеон и Ралица Ботева – пиано.

Коментари към новината

Още новини от Култура