Новини от област Стара Загора и България

Росица Райкова, отдел „Инвестиции“:

Две автомобилни компании ще инвестират 60 млн. лева в Стара Загора

7796 12/01/2023 17:12 Икономика Бизнес
Росица Райкова
Две автомобилни компании ще инвестират 60 млн. лева в Стара Загора
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Росица Райкова е началник отдел „Инвестиции“ в Община Стара Загора. По образование тя е икономист–финансист и е от тези млади хора, които са се завърнали от София, за да живеят и работят в родния си град. Работила е 10 години в Министерство на финансите, а сега усилията ѝ са насочени към увеличаване на инвестициите в родната Стара Загора.

„Основното ми виждане е, че трябва да се работи проактивно. Не да чакаме инвеститорите да дойдат при нас, а общината да достигне до тях. Искаме да стимулираме бизнес средата на локално ниво, защото местният бизнес е също толкова важен, колкото и чуждестранният. По тази причина правим всичко възможно в Стара Загора да се случват повече събития“, казва Райкова.

В продължение на година и половина тя и екипът ѝ са натрупали база от информация, от която всеки инвеститор има нужда - за структурата на местната икономика, за състоянието на пазара на труда,  за възможностите, които инвеститорите могат да получат относно това дали има свободни производствени площи, налична земя за индустриални нужди. Информацията е налична в създадения от екипа сайт  www.invest.starazagora.bg

Разговаряме с Росица Райкова за инвеститорския интерес към Стара Загора и за предстоящите задачи на отдела през новата 2023 година.

- Госпожо Райкова, увеличава ли се инвестиционният интерес към Стара Загора?
- Изминалата 2022 г. беше много активна откъм преговори. Голям интерес имаме в последно време от турски и немски инвеститори. Проведохме десетки срещи с представители на компании, които виждат Стара Загора като перспективна бизнес дестинация. С две от тези компании сме на финалната права в преговорите. И двете са западноевропейски, от автомобилната промишленост. Искам да подчертая, че 90% от фирмите, с които преговаряхме са от този сектор.

И двете компании очакваме да бъдат сертифицирани като инвеститори клас „А“. Сумарно плановете им за наемане на работници са от 600 до 900 души. Очакваните инвестиции на двете компании са около 60 млн. лева. Те търсят изградена вече производствена фабрика, нямаха желание тепърва да изграждат собствена база.

- Продадени ли са окончателно всички парцели в Индустриална зона „Загоре“?
- Има още 2 парцела, но те са толкова атрактивни, че съм убедена, че съвсем скоро ще намерят своите купувачи. Парцелите са по-големи от останалите като площ и са с добра локация - на 2 улици, имат лесен достъп от входа и изхода.

- От какво се интересуват инвеститорите, когато дойдат в Стара Загора?
- Първото, най-важно нещо, което ги интересува, е наличието на работна ръка и съответно квалификацията на хората. От миналата година, вторият важен въпрос е свързан с доставките на ел. енергия и от там нататък – наличие на индустриални площи.

Запознаваме ги с общата картина в областта - население, ниво на безработица, икономическа активност, квалификация, училища, какви специалности има Тракийски университет, работни заплати. Постарахме се да направим анализ по отношение динамиката на работните заплати, защото, когато стане въпрос за Стара Загора, се смята, че заплатите са много високи. Това донякъде плаши инвеститорите.

- Какво показава анализа Ви по отношение на работните заплати в Община Стара Загора?
- Винаги Стара Загора се е посочвала като област с много високи заплати заради комплекса „Марица изток“. Ако се вгледаме в общината обаче, реалността се оказва малко по-различна. Това е нормално, защото имаме осредняване на стойностите.

С влизането на нови инвеститори в Стара Загора, очаквам да се подобри нивото на заплащане като цяло. Не веднъж съм казвала пред представители на бизнеса: „Не се притеснявайте от конкуренцията. Хора има, елате и се убедете сами!“. Има немалко работещи, които пътуват до Пловдив, дори София. Това е човешки капитал, който сме загубили към момента, защото бизнесът в Стара Загора не може да им предостави необходимото заплащане, но вярвам, че с правилните крачки в тази посока, резултати ще има. Необходимо е време и целенасочени действия.

- Колко е средната заплата в община Стара Загора?
- Средната брутна месечна заплата в област Стара Загора за 2022 г. е малко над 1500 лв., конкретно за общината, е около 1100 лева. Тук подчертаваме, че много зависи от сектора на заетост. Трябва да се знае, че в момента в Европа работникът е този, който диктува правилата. Много фирми са принудени да вдигат заплатите, за да задържат хората си. Това е феномен, който вече наблюдаваме и в България.

- Имаме ли достатъчно индустриални площи, които да предложим на инвеститорите през следващите месеци?
- Индустриална зона „Загоре“ от миналата година активно работи за разширяване в близост до село Еленино. Там парцелите са по-големи от сегашните, по-бърз е изхода до магистралата. Има 640 дка, които да бъдат прибавени към „Загоре“. Зоната има нужда от изграждане на комуникации – такива, с каквито разполагат терените в кв. „Зора“.

- Кои ще бъдат основните Ви цели през 2023 г?
- Започнахме да планираме новите събития, изхождайки от основната ни цел - да работим проактивно, за да стигнем до повече компании. Планираме да посетим няколко изложения – едно от тях е свързано с автомобилната индустрия в Германия. Директно ще се срещнем с компании, за да промотираме възможностите на Стара Загора.

За чуждестранни инвеститори разчитаме на директния контакт, както и на търговските ни аташета извън граница, на Българска агенция за инвестиции. Община Стара Загора и Българска фондова борса подписаха Споразумение за сътрудничество и вече активно ще си съдействат за привличането на потенциални инвеститори към региона.

Оставаме ориентирани и към ИТ сектора. Имаме идея за мащабно кариерно събитие. Искаме да продължим работата си, за да върнем повече млади хора в родната Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Икономика