Новини от област Стара Загора и България

81-годишен мъж от кв. "Зора" в Стара Загора е с коронавирус, въвеждат вечерен час

81-годишен мъж от кв. Зора в Стара Загора е с коронавирус, въвеждат вечерен час
Divident.€U Divident.€U

Първи случай на коронавирус е диагностициарн при жител на град Стара Загора. Това е 81-годишен старозагорец, който живее в квартал "Зора" на Стара Загора.

Той е бил приет на 25 март в отделението по ендокринология на старозагорската държавна болница, заради влошени показатели на захарен диабет, каза директорът на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев на брифинг, даден от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Междувременно пациентът е развил двустранна бронхпневмония и е бил тестван за коронавирус, който е дал положителен резултат.

Пациентът е транспортиран още снощи към 22,30 ч. по всички правила за безопасност в Инфекциозна клиника на старозагорската болница, където лечението му продължава.

Екипът на ендокринологично отделение, който е контактувал с пациента е изследван за коронавирус и резултатите трябва да са ясни до 19 часа тази вечер. Контактните медицински лица са поставени под 14-дневна карантина, независимо от резултата. Болницата е снабдена и разполага с всички необходими лекарства, тестове и защитни средства, подчерта проф. Йовчев. Хората, с които е бил контактен този пациент преди хоспитализирането му, се установяват, допълни кметът Живко Тодоров.

"Това, което общината ще предприеме през следващите дни, е да се удвои обеззаразяването на града, да се мият редовно улиците. Кварталът, от което е лицето, също ще бъде обеззаразен", посочи кметът Живко Тодоров.

С директора на полицията е обсъдено издаването на нова заповед, която забранява събирането на повече от двама възрастни на едно място по какъвто и да е повод. "В момента наблюдаваме по 4 - 5 - 10 човека, които се събарат на сладки разговори, без да отчитат мерките", коментира Живко Тодоров - "След като вирусът е в града, ние трябва да спазваме мерките още по-стриктно. Със сигурност не ни е приятно. И на мен не ми е приятно да нося маска и да глобяваме хората, които са излезли навън да се разходят", посочи той и призовава за повече отговорност хората, които излизат навън.

Ще има глоби навсякъде, подчерта кметът. Вече са образувани над 35 дъсодебни производства, по-голямата част от които са за нарушаване на забраната за посещаване на парковете.

Забранява се извеждането на кучета в парковете - те вече ще може да се разхождат само около жилищата на стопаните им, без да се прекалява. "Оказа се, че българинът е много изобретателен и използва домашния си любимец, за да се разхожда изцелия град, което е недопустимо", посочи Живко Тодоров.

В кв. "Лозенец" също ще бъдат повишени мерките. Започват няколко пъти на ден проверки на лицата, които развалят дисциплината в квартала, също ще бъдат наблюдавани изкъсо тези, които не спазват карантината. "Получаваме сигнали и по фейсбук и също пращаме проверки. Млади хора публикуват снимки от парковете в града. Явно не са разбрали, че парковете са забранени за достъп. На никой не му е приятно да стои вкъщи, но това са правилата", отбеляза Живко Тодоров.

Областният управител Гергана Микова заяви, че подобно на други области и в Стара Загора се подготвя заповед за въвеждане на вечерен час. Заповедта ще бъде готова до тази вечер. Тя ще ограничи излизането от къщи в цялата Старозагорска област от 21 ч. вечерта до 5 ч. сутринта. Изключение ще се прави само за работещите медицински лица и онези, посочени в националната заповед на здравния министър.

Вижте още: Вечерен час от полунощ в цялата Старозагорска област заради мерките срещу коронавирус

Коментари към новината

Още новини от Здраве