Новини от област Стара Загора и България

Задържаха двама мъже за домашно насилие над близките си в Старозагорско

Задържаха двама мъже за домашно насилие над близките си в Старозагорско
Divident.€U Divident.€U

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем 35-годишен старозагорец за това, че през април 2022 г. е упражнил физическо насилие над собствената си баба - жена на 77 години.

Мъжът е зависим от употребата на наркотични вещества. Когато му потрябват пари за купуването им, упражнявал психическо и физическо насилие над майка си и баба си.

През 2018 г. той е бил осъден на 2 години лишаване от свобода за блудство. През април 2022 г. той за пореден път упражнил физическо насилие над 77-годишната си баба, като й искал и пари за наркотици. След деянието младият мъж се укрил. Издирван е от органите на полицията до 26.12.2022 г., когато посетил адреса на роднините си.

Задържан е за срок до 72 часа с постановление на прокурор. По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража".

По друго досъдебно производство Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем 32 годишен мъж, за това, че ден преди Бъдни вечер в Казанлък, не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, с която е задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие над майка си на 54 г. и сина си на 15 г., като деянието е извършено повторно.

Мъжът е многократно осъждан за престъпления против собствеността . На 25 октомври 2022 г. е бил освободен от затвора и посетил жилището, където живеели майка му и синът му. Той имал забрана да ходи в дома и да ги доближава на разстояние по–малко от 80 метра. Ударил майка си, заплашил я с убийство, след което избягал. Тя и детето се скрили в друга къща. Известно време след това Х.М. срещнал сина си на улицата и упражнил физическо насилие спрямо него.

Наблюдаващият прокурор е внесъл за разглеждане в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Х.М. Районен съд - Казанлък е определил мярка за неотклонение „домашен арест“. Наблюдаващият прокурор ще изготви протест срещу определението на съда.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред