Новини от област Стара Загора и България

На 9 декември

Чинията на Бузлуджа отваря врати, показват направеното до момента

Чинията на Бузлуджа отваря врати, показват направеното до момента
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Официалното отваряне на паметника за посетители ще бъде през 2023 г.

Официално ще отвори врати утре паметникът на Бузлуджа, за да се демонстрират резултатите от реализирания проект "Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп", финансиран от Министерство на културата и реализиран от Областна администрация Стара Загора в партньорство с Община Казанлък и фондация "Проект Бузлуджа".

Идеята е да бъде представена реализацията на проекта за обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп“, финансиран с 388 000 лв от фондовете на Министерството на културата.
С тези средства беше стабилизирана мозайката на купола, разчистени бяха металните и дървени останки върху покривната конструкция и азбеста, използван преди десетилетия за изолация. Завършени са специални пътеки, по които да се предвижват за в бъдеще туристите. Организирани са и първите доброволчески отряди , които ще подпомагат организираните посещения.

Събитието ще се проведе на 9 декември от 11:00 часа в монумент Бузлуджа.

Достъп до вътрешността ще има за представители на медиите, държавните институции, дарители и доброволци, съобщи председателят на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова.
Официално отваряне за широката публика ще бъде през 2023 г.

За събитието в България ще бъдат членовете на настоятелството на фондация „Проект Бузлуджа:
- проф. Йорг Хаспел, председател на борда на Немската фондация за опазване на паметниците, бивш директор (28 год.) на Института по опазване на паметниците в Берлин
- арх. Греъм Бел, член на борда на Европа Ностра, директор на „Култура Тръст“ Великобритания и на „Унгарската фондация ренесанс“
- проф. Томас Данцл, ръководител на катедра Реставрация в Техническия университет в Мюнхен, бивш директор (10 год.) на Института по опазване на паметниците в Саксония-Анхалт и във Виена.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм