Новини от област Стара Загора и България

На 9 декември

Чинията на Бузлуджа отваря врати, показват направеното до момента

Чинията на Бузлуджа отваря врати, показват направеното до момента
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Официалното отваряне на паметника за посетители ще бъде през 2023 г.

Официално ще отвори врати утре паметникът на Бузлуджа, за да се демонстрират резултатите от реализирания проект "Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп", финансиран от Министерство на културата и реализиран от Областна администрация Стара Загора в партньорство с Община Казанлък и фондация "Проект Бузлуджа".

Идеята е да бъде представена реализацията на проекта за обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп“, финансиран с 388 000 лв от фондовете на Министерството на културата.
С тези средства беше стабилизирана мозайката на купола, разчистени бяха металните и дървени останки върху покривната конструкция и азбеста, използван преди десетилетия за изолация. Завършени са специални пътеки, по които да се предвижват за в бъдеще туристите. Организирани са и първите доброволчески отряди , които ще подпомагат организираните посещения.

Събитието ще се проведе на 9 декември от 11:00 часа в монумент Бузлуджа.

Достъп до вътрешността ще има за представители на медиите, държавните институции, дарители и доброволци, съобщи председателят на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова.
Официално отваряне за широката публика ще бъде през 2023 г.

За събитието в България ще бъдат членовете на настоятелството на фондация „Проект Бузлуджа:
- проф. Йорг Хаспел, председател на борда на Немската фондация за опазване на паметниците, бивш директор (28 год.) на Института по опазване на паметниците в Берлин
- арх. Греъм Бел, член на борда на Европа Ностра, директор на „Култура Тръст“ Великобритания и на „Унгарската фондация ренесанс“
- проф. Томас Данцл, ръководител на катедра Реставрация в Техническия университет в Мюнхен, бивш директор (10 год.) на Института по опазване на паметниците в Саксония-Анхалт и във Виена.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм