Новини от област Стара Загора и България

Университети минават на онлайн обучение заради скъпия ток

Университети минават на онлайн обучение заради скъпия ток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Студентите от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас преминават в онлайн обучение през декември.
Причината са нарасналите разходи за отопление. ВУЗ-ът вложи извънредно и 290 хиляди лева за възстановяване на щетите след бурята в морския град през септември.
Заповедта на ректора – проф. Магдалена Миткова е за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние за всички студенти през декември, с изключение на специалностите медицина, както и акушерки, медицински сестри и лекарски асистенти от Факултета по обществено здраве и здравни грижи.

Разходите на университета за ток са 2,5-3 пъти повече от преди. Дали сме около 800 000 лева до октомври за ток, което значително надвишава планираното, каза за Divident.EU проф. Миткова.
Според нея проблемът със скъпия ток е засегнал почти всички ВУЗ-ове в страната, на дистанционно обучение минават и университети в Пловдив и София.

„Проблемът е, че университетите плащат промишлен ток, а не произвеждаме нищо. Поставяли сме многократно проблема пред Съвета на ректорите, а те – пред правителството. Засега обаче резултат няма“, казва проф. Миткова.
Ситуацията със скъпия ток накара много от висшите заведения у нас да помислят за инвестиция в собствени фотоволтаични централи.

Такъв е случаят с Тракийски университет в Стара Загора. Университетът е на етап обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждането на собствена фотоволтаична централа. Тракийският университет  плаща годишно над 2 млн. лева за ток, а с изграждането на фотоволтаичната си централа, ще намалим разходите за ток с 85%, каза за Divident.EU ректорът на учебното заведение проф. Добри Ярков.
Университетът в Стара Загора не планира онлайн обучение. „Учебното заведение е финансово стабилно и няма причина да прекъсваме присъственото обучение", каза ректорът.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование