Новини от област Стара Загора и България

Тракийският университет открива база за обучение в Царево

Тракийският университет открива база за обучение в Царево
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Тракийски университет – Стара Загора ще открие база за обучение в Царево. Тя ще се помещава в сградата на Българо-германския център, който ще бъде предоставен на университета за безвъзмездно ползване от община Царево, съобщи за Divident.EU ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков.

„Целта ни с това изнесено обучение е университетът да стигне до хората от местните общности, да задържим младите хора в България. Имаме научни проекти за опазване на флората и фауната в целия район на Странджа планина. Ще наемем и пасища, ще запазим генофонда на местните породи “, каза ректорът.

Сградата на учебния център ще има нужда от минимални инвестиции. Тя е пригодена за обучение и разполага с необходимите условия. От община Царево имат идея да дадат стипендии поне на един или двама студенти - например медицински сестри или лекарски асистент. Точно от тези специалисти има голяма нужда в морските общини.
"Имаме сериозен интерес към специалността медицина, по-скоро към медицински сестри и парамедици, както и към обучението по рибарско и аквакултури. Интересуват ни специалисти, които се занимават с проблемите на Черно море, чистотата му, с екологията ", коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

Тракийски университет – Стара Загора има дългосрочен проект за сътрудничество с общините в България. Идеята е да работим с цялото си многообразие от специалности, да правим съвместни проекти в областта на рибовъдство и аквакултури, да водим практически обучения на студентите по агрономство, животновъдство, екология и опазване на околната среда, казва проф. Ярков.
От две години старозагорският университет има изнесена база за обучение в Кюстендил. Предвижда се за в бъдеще да се открият такива бази и в Гоце Делчев, Добрич, Силистра, Видин, Плевен, Белоградчик, Балчик, Малко Търново.

Коментари към новината

Още новини от Образование