Новини от област Стара Загора и България

Радослав Христов: Ядем хляб от украинска пшеница, българското зърно залежава

1153 02/12/2022 15:32 Икономика Бизнес
Радослав Христов: Ядем хляб от украинска пшеница, българското зърно залежава
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Над 2 милиона тона българско зърно по-малко е изнесено до декември тази година. Причина за това е безконтролното вкарване в страната на украинско зърно, което стана основна суровина за производството на хляб и олио у нас, каза за Divident.EU председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов. По груби сметки около 2 милиона тона българско зърно – пшеница, слънчоглед и царевица, залежават по складовете на земеделските производители, смята той.

„Тази година в България са произведени около 6,3 милиона тона зърно. Обикновено до декември изнасяме около половината от произведената реколта - тоест, около 3 милиона тона. До този момент обаче от страната са изнесени не повече от 1 милион тона зърно, като дори не е сигурно, че цялото количество е българско производство. Това подсказва, че около 2 милиона тона от българската реколта залежава. Причината е прозрачна“, каза Радослав Христов.

През последните 2 – 3 месеца пазара на зърно у нас се е ориентирал твърдо към украинското зърно. Търговците и преработвателите го предпочитат, защото е по-евтино от българското.

 „Със сигурност голяма част от хляба, който слагаме на трапезата, е от вносно зърно. Това важи с особена сила за олиото, тъй като от месец май насам родните производители работят на 80% с украински слънчоглед“ , казва Радослав Христов. Основната причина е, че не малка част от украинското зърно, което трябваше да премине транзитно през страната, остава на българския пазар. Това не е незаконно, но принуждава българските земеделски производители да продават за загуба това, което са чакали цяла година, посочи Христов.

„Не сме разследващ орган, работа на държавата е да установи колко вносно зърно се ползва у нас. Лошото е, че никой не знае докога ще продължи това“, казват от Съюза на зърнопроизводителите.

В средата на септември те проведоха национален проест, блокирайки пътища в цялата страна със земеделска техника. Исканията им бяха правителството да обърне внимание на проблема с безконтролния внос на зърно от Украйна, като осигури транзитни коридори към страните, за които е предназначено.

„Нищо от исканията ни не беше удовлетворено. А в момента е безсмислено да протестираме, защото протестът е форма на диалог. Няма с кого да преговаряме“.

Според Гергина Димитрова, управител на най-голямото предприятие за производство на хляб в Стара Загора – „Хлебопроизводство СЗ“, при тях се използва само българско зърно.

Димитрова  дава гаранция за това, тъй като собственикът на старозагорското предприятие, Тенчо Лилянов, е и собственик и на мелницата в Хасково, откъдето се зарежда местното производство. Според Димитрова, Лилянов е заредил с българско зърно мелницата си така, че до изчерпването на реколтата произходът брашното да бъде гарантиран.

Коментари към новината

Още новини от Икономика