Новини от област Стара Загора и България

Откриват паметник на Димитър Данаилов - Моряка в Чирпан

3329 02/12/2022 11:28 Култура Книги
Откриват паметник на Димитър Данаилов - Моряка в Чирпан
Divident.€U Divident.€U

Паметник - пейка на поета Димитър Данаилов ще открият утре, 3 декември - събота, от 11 часа, кметът Ивайло Крачолов и вицепрезидентът Илияна Йотова в централния парк „Яворов“ в Чирпан. Автор е скулпторът Музафер Сабри. В церемонията ще се включат и от министерството на културата, издателите Иван Гранитски и Трифон Митев, председателят на СБП Боян Ангелов и поетите Таньо Клисуров, Йордан Стоев и др., които от 12 ч. в Къща-музей „Яворов“ ще четат стихове. В центъра на града ще бъде открита изложба с фотоси, която ще разказва за живота и творчеството на Димитър Данаилов - Моряка, роден на 3 декември преди 101 години.

Поетът Димитър Данаилов (1921- 1992) в продължение на 30 години работи като директор на музея “П. К. Яворов” в Чирпан. Данаилов често обичаше да повтаря, че поезията и работата му в музея са осмислили неговия живот. Автор е на три стихосбирки: „Милиони гълъби“ (1954 г.), „Тракийска луна“ (1969 г.) и „Незаключена врата“ (1991 г.). На 11 декември 1992 г. след автомобилна злополука на 71-годишна възраст Димитър Данаилов напуска завинаги този свят. Той бе член на Съюза на българските писатели. Почетен председател на Фондация „Яворов“. Почетен гражданин на Чирпан (посмъртно).

Димитър Данаилов завършва гимназия в родния си град и Славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работи като преподавател по български език и литература в гимназията на гр. Раднево, а по-късно в Трета мъжка гимназия в Стара Загора. Бил е преподавател в учителските институти в Стара Загора и Хасково. От 1961 г., в продължение на повече от 30 години, Димитър Данаилов е уредник, а по-късно и директор на къща музей „Пейо К. Яворов“ в Чирпан.

Последните 30 години от своя живот Димитър Данаилов посвещава на Яворовия музей в дълбок поклон пред името на големия поет, пред поезията, пред природата и любовта, пред хората на своя роден град. Данаилов създаваше неповторима духовна атмосфера. Той остави трайна следа в културния живот на града.

През 1993 г., вече посмъртно, се появява пред читателите и книгата „Хляб и чаша вино“ с избрани стихотворения от творчеството на Димитър Данаилов.
През 1996 г. посмъртно излиза книгата му „Стъклопис за Георги Данчов“.
През 2002 г. излиза книгата му с избрани стихове „Молитва към човека“, а през 2011 г. – „Лунен кладенец“.
За 80 години от рождението на Димитър Данаилов излиза сборникът „Моряко, стани!“.
През 2021 г. е отпечатана книгата му „Лазурни копнения“ – 100 стихотворения за 100 години от рождението на Димитър Данаилов.

Първа монументална творба Музафер Сабри е роден в Чирпан на 3.02.1965г. Завършва основно образование в СУ „Пейо К. Яворов”, Художествената гимназия „Дечко Узунов ” в Казанлък и Националната художествена академия в София през 1992 г. Работил е в СУ „Пейо К. Яворов“ като учител, а сега е творец на свободна практика. Участник е в Първия национален пленер по живопис „Яворов” под патронажа на Никола Манев през 1994 г. Участвал е в общински и регионални изложби. Автор е на статуетките на НЧ „Св. Климент Охридски”, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” и СУ „Пейо К. Яворов”- гр. Чирпан. Паметникът на Димитър Данаилов е първата му монументална творба.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура