Новини от област Стара Загора и България

От 1 декември

С богата програма стартират Музикални празници „Петко Стайнов“ в Казанлък

1147 28/11/2022 17:00 Култура Сцени
снимка: архив
С богата програма стартират Музикални празници  Петко Стайнов  в Казанлък
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С богата програма ще бъдат съпроводени  дните на Петко Стайнов в Казанлък. От 1 до 4 декември в Града на розите ще се проведат е ще се проведат тазгодишните Музикални празници „Петко Стайнов“, посветени на големия български композитор.
Всички събития от програмата се организират от Община Казанлък, фондация „Петко Стайнов“, Художествения музей „Чудомир“, Музеят на фотографията и НЧ „Искра“. Събитията са с вход свободен за казанлъчани и гостите на града.

Празниците стартират след двегодишно прекъсване. Началото им ще бъде дадено на 1 декември от 11 часа с поднасяне на цветя пред паметника на Петко Стайнов в едноименната гимназия в Казанлък. От 18,30 часа ще се състои концерт „50 години смесен хор Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев по хорова програма „Глория“ на Антонио Вивалди с участието на солисти и симфоничния оркестър Габрово в залите на Художествена галерия – Казанлък.

На 2 декември от 18 часа казанлъчани и гостите на града ще могат да се насладят на концерт на Вокална студия на оперната прима Стефка Минева в Музея на фотографията.
На 3 декември, събота ще бъде дадено началото на Хоровия фестивал „Петко Стайнов“ 2022 с участие на хорове от цялата страна. Ще участват 7 хорови състава.
Програмата ще продължи с прожекция на филми за Петко Стайнов и Чудомир в ЛХМ „Чудомир“ от 15 часа, а в края на деня ще бъде връчена наградата на Националния хоров фестивал „Петко Стайнов“ 2022.
Празниците ще завършат с Концерт – матине на НУМСИ „Добрин Петков“, гр. Пловдив.

„Целта на този фестивал е да привлечем вниманието не само на местната общественост, която добре познава и се гордее със своите културни дейци, но и на всички българи. Този автор никога няма да бъде забравен. Някои от музикалните му произведения стоят като визитна картичка на българската култура. Познати са навсякъде по света“, каза на пресконференция Младен Станев.

Коментари към новината

Още новини от Култура