Новини от област Стара Загора и България

Прокуратурата иска мярка "задържане под стража" за двама украинци, превозвали мигранти

Прокуратурата иска мярка задържане под стража за двама украинци, превозвали мигранти
Divident.€U Divident.€U

Районна прокуратура – Стара Загора ще внесе днес искане в съда за задържане на двама украински граждани, обвинени за подпомогнали на мигранти от Сирия и Ирак да преминат незаконно през страната.
Исканаата мярта е за неотклонение е „задържане под стража“ спрямо Р.В., на 20 г., и М.Р., на 20 г., украински граждани.

Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 25.11.2022 г. в старозагорското село Ракитница в съучастие помежду си противозаконно са подпомагали чужденци – 22-ма граждани на Република Сирия, от които 16 пълнолетни и 6 непълнолетни лица, и 1 пълнолетен иракски гражданин, да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България.

Незаконният транспорт на мигрантите е извършен с товарен автомобил „Фолксваген” с полска регистрация. Престъплението е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1, предл. първо, т.4 и т.5, вр. ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

До настоящия етап на разследването и от анализа на събраните доказателства наблюдаващият прокурор счита, че с оглед високата степен на обществена опасност на деянието и извършителите му и предвид реалната опасност да се укрият и да извършат престъпление, законосъобразната мярка спрямо обвиняемите е „задържане под стража“.

До момента са проведени редица действия по разследването, а именно оглед на местопроизшествие и на моторното превозно средство, което е иззето като веществено доказателство по делото. Всички сирийски и иракски граждани са разпитани като свидетели, а 7 от тях и пред съдия, събрани са писмени доказателства и др.

Разследването по случая продължава под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред