Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров: Даваме повече време на общинските съветници да обмислят цените на такси и услуги

1815 24/11/2022 17:17 Политика Власт
Живко Тодоров: Даваме повече време на общинските съветници да обмислят цените на такси и услуги
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Предложението на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за промяна в Наредбата за цените на таксите и услугите в общината предизвика дискусия сред отделните групи в местния парламент. След като веднъж кметът оттегли предложението си и отново го внесе, то не бе гледано на днешната общинска сесия.
Разговаряме с Живко Тодоров по темата за промяна на наредбата, както и за ремонтите на ВиК мрежата в Стара Загора.

- Господин Тодоров, защо оттеглихте повторно предложението си за промяна в Наредбата за цените на услуги и такси в Стара Загора?
-Не съм оттеглил за втори път предложението си. Оттеглих само първоначалния си проект, защото имаше напрежение сред общинските съветници по някои от темите.
Предложението е внесено и ще бъде гледано на две четения на следващата сесия през декември. Уточнихме това на председателски съвет, който беше проведен след сесията на Общинския съвет днес. На председателския съвет обясних, че законодателят е предвидил да се гледа тази наредба на две четения, тъй като на първо четене влиза за информация на всички, след което между първо и второ четене може да се коригират отделните параметри.
По комисии всеки ще може да каже с какво не е съгласен, да даде свое предложение. Едва след като се изчистят нещата, предложението ще бъде гласувано на общинската сесия.

-Смятате ли, че е необходима спешна актуализация на цените на таксите и услугите в общината?
- Общинският съвет трябва да прецени дали е спешна и какво да направи. Виждате, че през последните месеци, от година и половина цените в държавата вървят нагоре –горива, енергоносители, храни. Всички услуги, които предлага общината би трябвало да бъдат обезпечени. Ако това не стане, ще трябва общината да компенсира с други разходи, които ще намалим. От години данъците и таксите в Стара Загора не са вдигани. Ако тази тенденция продължи, възможностите на общината ще стават все по –малки.

- Как върви по Ваша преценка ремонтът на ВиК мрежата в града и какъв контрол оказва общината?
- Фирмите, които работят по проекта са наети от ВиК, но общината се опитва по всякакъв начин да оказва натиск върху тях да работят по-бързо и съвестно. Настояваме да приключи работата по отделните клонове, за да може след тях веднага да се подготвя за асфалтиране и да се поставят настилките, с които да изкараме зимата.

Започна възстановяване на настилките по ул. „Железни врата“. В момента се работи по ул. „Радецки“, ул.„Парчевич“, ул. Железни врата. От утре започва фрезоването и възстановяването на настилки по ул. „Гурко“ – от „Парчевич“ до „Руски“. От 29 ноември започва възстановяването на настилки по „Васил Левски“ – от „Х.Д. Асенов“ до „Руски“. Започва фрезоването и възстановяването на настилки по „Х.Д. Асенов“. Ще бъде възстановена и по ул. „Методи Кусев“- западно платно от „Столетов“ до „Васил Левски“.
Направили сме план максимално бързо да възстановяваме настилките. В целия процес обаче основна роля има ВиК и наетите фирми, които трябва да си свършат навреме и качествено работата.
- Следи ли общината запрашеността на града заради усилените ремонтни работи?
- Запрашеността на града се следи от РИОСВ. Очевидно е, че има повече прах, но няма как да се направи такъв ремонт, без да има по-голяма запрашеност.

Коментари към новината

Още новини от Политика