Новини от област Стара Загора и България

Интерактивен екскурзовод ще посреща гостите в къщата на Яворов в Чирпан

3491 22/11/2022 13:47 Култура Книги
Интерактивен екскурзовод ще посреща гостите в къщата на Яворов в Чирпан
Divident.€U Divident.€U

Интерактивен екскурзовод ще посреща гостите в къща музей „Пейо К. Яворов“в Чирпан. Официалното откриване на новата придобивка ще бъде на 25 ноември от 17,30 часа.
Интерактивното предизвикателство ще освежи съществуващата експозиция и ще обогати традиционното наследство на къща музей „Яворов“. Ще удовлетвори интересите и на нови, различни публики, ще донесе икономически ползи за общността. Моделът успешно беше приложен и вече работи в Литературно-художествен музей „Чудомир“ – Казанлък и Къща музей „Гео Милев“ в Стара Загора, казват авторите на проекта.

Дигиталното съоръжение ще внесе нещо непознато в музея – ще доведе нова публика, която според своите интереси ще може да търси и да избира желаната информация само с едно докосване на тъч скрийна. Всичко на екрана е изработено с вкус и модерен дизайн, лесно и удобно за управление, еднакво атрактивно и интересно за деца, млади хора, възрастни и ценители.

Авторът на пропитата с дълбок скепсис и прозрения поезия – Яворов, е емблематичен творец. Неговите произведения променят българското литературно мислене и налагат нов, напълно различен начин на писане. В съответствие с естетическите възгледи на един от най-бележитите български поети, Интерактивният екскурзовод разкрива необятната Яворова вселена в пет съдържателни фрагмента:
1. Кратък филмов разказ внася нов, въздействащ и атрактивен щрих към музейния портрет на Яворов;
2. Любовта към трите жени – Мина Тодорова, Лора Каравелова и Дора Габе, в творчеството на поета прераства в мечта за света, в негов храм, в който той съхранява красивото, светлото, чистото в човека;
3. Единствената вечна и най-голяма любов на Яворов, представена в писма, текстове и стихове, остава Македония;
4. Визуализирани оригинали и озвучени стихове на поета ще докоснат и ще се запечатат в съзнанието ни, за да искаме да четем още и още от творчеството му;
5. Запазените ценни снимки от детството, семейството и приятелите на Яворов могат да бъдат разгледани в специално подредения Интерактивен албум. Иконите на сензорния дисплей имат опция за избор на английски език, което ще улесни представянето на книжовното наследство на българския поет и пред чуждестранната публика.

Цялостният творчески продукт и техническото обезпечаване на интерактивната комуникация са изпълнени от „Ню Ейдж студио София“ – професионална криейтив компания от много висок клас.

 Дигиталното съоръжение е направено чрез проект „Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов“ на Клуб „Отворено общество“ – Стара Загора, реализиран съвместно с Къща музей „Яворов“ в Чирпан. Той се осъществи благодарение на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура