Новини от област Стара Загора и България

Православната църква отбелязва Въведение Богородично - Деня на християнското семейство

Православната църква отбелязва Въведение Богородично - Деня на християнското семейство
Divident.€U Divident.€U

Два нови центъра за обществена подкрепа освещават в Стара Загора

Православната църква отбелязва днес Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и на християнската младеж.
На този ден 3-годишната Мария била отведена от родителите си Анна и Йоаким в Йерусалимския храм и отдадена в служение на Бога. Така двамата изпълнили обещанието, което дали преди зачеването на дъщеря си.
Светата Дева била оставена на първото стъпало пред храмовия вход и - за почуда на всички присъстващи - неподдържана от никого, се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Там първосвещеникът Захария я посрещнал и я въвел в Светая Святих, където влизал веднъж в годината само първосвещеникът.

Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като получили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.
Дева Мария живеела при храма. Възпитавала се под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, познаващи Светото Писание. Църквата я нарича "прекрасна зора", от която изгряло Слънцето на правдата.
Денят става символ на въвеждането на младия човек в храма. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на църква, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.

В Деня на християнското семейство в Стара Загора освещават двата нови центъра за обществена подкрепа и за деца с увреждания и семействата им.
Ритуалът ще започне от 15.30 часа в ЦОП – Стара Загора, който се намира в кв. „Самара“, ул. „Родопи“ №48.

Двете услуги са създадени по европейски проект, реализиран от Община Стара Загора, с цел да подпомагат децата в риск, както и техните семейства.
„Нашата благородна мисия е да подобрим качеството на живот на децата в семейната и социалната среда. Специалистите от двата центъра работят с много ентусиазъм и професионализъм“, казва директорът на „Център за обществена подкрепа“ и „Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства“ Маргарита Панева.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество