Новини от област Стара Загора и България

Кметът на Чирпан

Ивайло Крачолов: Чирпан ще бъде топ дестинация за инвестиции в България

4057 18/11/2022 09:32 Икономика Бизнес
Ивайло Крачолов: Чирпан ще бъде топ дестинация за инвестиции в България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Чирпан планира да изгради нова индустриална зона. За плановете за икономическо развитие на общината и новите инвестиции разговаряме с кмета Ивайло Крачолов.

- Господин Крачолов, ще има ли Чирпан нова индустриална зона?
- Подали сме цялата необходима информация и очакванията ни са преди Коледа да влезе в сила решението на МС, така че двата терена на бившето военно поделение в Чирпан с площ от 360 дка да бъдат прехвърлени в общината. Много сериозна помощ по процедурата получихме от областния управител на Стара Загора Иван Чолаков.

След като получим решението на МС, желанието ми е Чирпан да влезе в регистър на Министерство на икономиката – „Индустриални паркове“. Ние сме един от районите, които отговарят на всички изисквания за влизане в този регистър – достъпът до терена не изисква изграждане на допълнителна инфраструктура, има газоснабдяване, подземни комуникации.

В новия ОУП на Община Чирпан тази зона е предвидена за индустриално строителство и логистични центрове. По мнение на експертите, новият ОУП на общината е на финалната права и ще влезе в сила през пролетта. Той мина през публично обсъждане, предстои съгласуване по институции и влизане на доклад в МРРБ.
Предвиждам в новия бюджет да гласуваме пари за проектиране на уличната мрежа в индустриалния парк.

- Какви предимства за реализиране на идеята ще донесе включването на Чирпан в списъка на индустриалните паркове?
- Искаме да влезем в списъка на индустриалните паркове, защото идеята е след това да го управляваме съвместно с Национална компания „Индустриални паркове“, която е към Министерство на икономиката. Очакваме държавата да има участие в новия индустриален парк на Чирпан, защото това дава ред предимства за бъдещото и развитие.

В новия План за възстановяване и устойчивост има пари, предвидени за индустриални паркове. По предварителни разчети ще ни бъдат необходими над 6 - 7 млн. лева за инфраструктурата на индустриалната зона. Бихме желали за целта да използваме европейски средства.

Интересът към индустриални терени в Чирпан е сериозен. И сега имаме запитвания от инвеститори. В момента разполагам с 3 терена по 50 дка, които мога да им предложа. Обикновено искат да строят логистични бази, нови производства.
Ще търсим и допълнителни 400 дка за още една индустриална зона.

- До къде стигна инвестицията в новия фотоволтаичен парк в Чирпан?
- Догодина фирмата трябва да започне да изгражда парка. „Чирпан Солар Плант“ получи отстъпеното право на строеж и очакваме в следващите 2-3 седмици да плати първия транш от парите на общината. В момента фирмата е на етап проектиране на соларния парк, което ще приключи до пролетта. Ще и бъдат необходими след това 1 година и 3-4 месеца, за да изгради обекта. Планират да направят зарядна станция, подстанция. Мощността на централата е 200 мегавата, като плановете включват първоначално изграждане на 150-мегаватова мощност. Инвестицията е в размер на 200 млн. лева.

- Какво печели Община Чирпан от тази сделка?
- Като приход от отстъпеното право на строеж, Община Чирпан ще получи 3 млн. лева в рамките на 10 месеца. Тези пари за бюджета на Чирпан са много добра възможност. Дадохме на инвеститора земи, които се водят пасища, но те са ниска категория. Отделно почти 100 000 лева получихме от различни такси по самата документация. Самата фирма ще има социални ангажименти пряко към трите села, в които инвестира – там поема спонсорства над читалищата, поема и спонсорство над футболния отбор на Чирпан. Една инвестиция от 200 млн. лева дава много добър икономически рейтинг на община Чирпан и региона. Догодина инвестицията в соларния парк в Чирпан може би ще бъде обявена за най-голямата в България. При наличието на такъв зелен източник на ВЕИ, ние ставаме много атрактивно място за инвестиции. Собствениците на фотоволтаичния парк имат намерение да изградят електропровод от централата до новата индустриална зона. Те са готови да продават ток директно след очакваната промяна в законодателството. Смятам, че през 2024 г. -2025 г. Чирпан ще бъде топ дестинацията за инвестиране в България.

- Кои са другите актуални инвестиции в общината?
- Сред големите инвеститори в община Чирпан е фирма „Роси“. Тя влезе със сериозни инвестиции в общината. Направи разширение на производствената си част. До началото на пролетта общината ще има готовност да предложи на фирмата нов терен от 20 дка, за да се разшири допълнително. Идеята на фирма „Роси“ е да събере голямата логистика на фирмата на територията на Чирпан. Това са над 100 работни места допълнително.

От миналата есен в Чирпан работи мелница „Първи май“.Тя беше затворена повече от 10 години, сега там са ангажирани над 40 души. Произвеждат фуражи. Добре се развива и хидравличния завод „Бъдещност“. Строителството на ритейл парка върви с много добър темп. Надявам се, че до пролетта ще отвори врати.

- Какви възможности дава на общината новият ОУП?
- На първо място искам да подчертая, че това е първият за община Чирпан Общ устройствен план. Досега имахме само на града. Без ОУП върви много бавно осъществяването на плановете за нови инвестиции. Когато дойде инвеститор, трябва да се правят ПУП-ове и за това отива повече от година и половина. Ако имахме ОУП, щяхме да скъсим времето за всички административни решения за фотоволтаичния парк с поне 6 месеца. ОУП дава по-големи възможности на всички населени места, по-голяма концептуалност. Съгласно новия ОУП, Чирпан ще се развива в посока югоизток.

- Кои ще бъдат належащите проекти, които ще реализирате в Чирпан през тази и следващата година?
- Кандидатстваме по фонд „Земеделие“ за ремонт на четвъртокласния път Чирпан – Ценово. Там ще имаме възможност да изградим 3 км от пътя за 1,5 млн. лева. Ще оправим пътя Винарово – Могилово. За този обект вече приключваме процедурата и ако няма обжалване, започваме строителството след Нова година. Ще правим ремонт на стойност 500 000 лева в едно от отделенията в общинската болница в Чирпан. 150 000 лева от тези пари са от европейски проект и останалите са от общината.

В града имаме няколко улици, които сме обявили за процедура за ремонт и вече приключваме процедурата. 30% от парите, които получаваме от „Чирпан Солар Плант“ ще отидат за селата, на чиято територия е централата – в с. Целина и с. Зетьово ще правим тротоари, а в Златна ливада 2 улици и площадното пространство в селото.
Другата седмица обявяваме процедура за изграждане на Приют за бездомни кучета. Заделили сме 150 000 лева за първия етап на строителството, за да можем догодина да го изградим и да започне да функционира. Ще стартираме с места за 35 - 40 животни, като идеята е приютът да има 70 места.

- Какво предвиждате тази година за Празника на лавандулата?
- Тази година празникът ще бъде с продължителност 4 дни. Имаме много добри идеи за развитие на културата и туризма в нашата община. Много разчитаме на европейския си проект за подкрепа на туризма, който разработихме със сръбската община Пантелей и черногорската Тиват. Планираме няколко форума по тази програма – лавандуловия фест, другия е свързан с Балкански винен фест, който ще бъде коренно различен от винените фестивали, които познаваме. Идеята е заедно с „Мидалидаре“ да поканим най-добрите технолози, сомелиери, най-големите имена от бранша в Европа и на Балканите. Чирпан ще се превърне в място за професионални срещи, разговори за нови достижения във винения бранш, нови технологии.

Коментари към новината

Още новини от Икономика