Новини от област Стара Загора и България

„Енергоремонт – Гълъбово“ търси да наеме на работа 200 работници  

11819 15/11/2022 08:00 Икономика Енергетика
Енергоремонт – Гълъбово  търси да наеме на работа 200 работници   
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

„Енергоремонт – Гълъбово“ е най-голямото предприятие в България за поддръжка и оборудване на енергийните мощности. То се намира на територията на Гълъбово, в него работят 800 души.

Росица ПетроваОт началото на 2022 г. компанията е наела на работа 215 души. Желанието и е да наеме още 200. Разговаряме с Росица Петрова, ръководител „Управление на човешките ресурси“ в „Енергоремонт – Гълъбово“ за това какви кадри се търсят, какви са социалните придобивки в предприятието и възможностите за професионално израстване.

- Госпожо Петрова, какви свободни работни места е обявило „Енергоремонт – Гълъбово“?

- В момента търсим шлосер монтьори, заварчици, монтьор турбинно оборудване, монтьор електро оборудване, кранисти, котляри, монтьор поддръжка и други специалисти. Желанието ни е да назначим поне 150 души. Само от началото на 2022 г. сме наели на работа 215 човека.

- Какви са изискванията Ви към хората, които имат интерес за работа при вас?

- Най-важното ни изискване е хората да имат желание за работа. Желателно е да имат документ за съответната професия. Дори и да нямат обаче, това не е голям проблем, защото ние имаме Център за професионално обучение, в който подготвяме кадрите си.

- Ако хората нямат съответната подготовка, как ще бъдат обучени в Професионалния център?

- Имаме няколко курса за обучение, като се започва от най-ниския курс. Ако имат желание, могат да продължат обучението си до получаване на по-висока степен. Обучаваме работници в скъпо платени професии, за които няма държавно обучение. Издаваме им сертификати. Това ги прави конвертируеми на пазара на труда в България и ЕС.

Обучението е с откъсване от работа. В образователния процес се включват хора, които имат дълъг стаж при нас. Те умело предават опита  на начинаещите си колеги.

- Лесно ли се намират подходящите хора на пазара на труда?

- Все по-трудно се намират подходящите хора на пазара на труда. Аз си обяснявам този факт с това, че за младите хора тези професии като че ли не са привлекателни. Тези професии, от които имаме все по-голяма нужда, са на изчезване. На времето имаше много професионални паралелки и гимназии, сега те са ориентирани в съвсем друго обучение.

Обявяваме свободните работни места, както в Бюрото по труда, така и в jobs.bg.

- Колко души работят в „Енергоремонт – Гълъбово“ и какво е характерно за дейността на предприятието?

- Към днешна дата при нас работят 800 души. Ние сме най-голямото предприятие в областта на  поддръжката и оборудването на енергийни мощности. Работим успешно както в производствената, така и в ремонтно-монтажната дейност. Развиваме няколко направления – ремонт и поддръжка на котелно оборудване, ремонт и поддръжка на турбинно, ел.оборудване, пещостроителни и изолационни дейности. Работим както в България, така и по международни проекти.

Когато одобрим хора за работа при нас, те могат да си изберат дали се включат в производствената или ремонтно-монтажната дейност. Работата в ремонтната дейност на територията на централите в комплекса „Марица Изток“ е по-специфична и изисква повече опит.

- Имате ли хора, на които целият им професионален път е преминал в „Енергоремонт – Гълъбово“?

- Имаме  хора, които са започнали през 1975 г. при нас и продължават да работят. Целият им трудов стаж е преминал в „Енергоремонт- Гълъбово“. На практика те са част от историята на нашата компания.

- Какви са възможностите за професионално израстване в предприятието?

- Много са случаите, в които един млад човек постъпва на работа, успоредно с това завършва и висшето си образование. От работник, той успява да израсне в йерархията и да стигне до управлението на компанията.

- На какви социални придобивки могат да разчитат работниците при вас?

- Те могат да разчитат на безплатен транспорт и ваучери за храна. Имаме транспорт от Стара Загора, от линията Димитровград – Хасково, Харманли, Тополовград. Имаме хора от Ямбол, Елхово, Нова Загора. Искам също да подчертая, че само през тази година заплатите в компанията са индексирани с 37,5%. Работната заплата при нас надхвърля средната за страната.

- Ако хората искат да си подадат молба за работа при вас към кого да се обърнат?

- Те могат да дойдат на място в Гълъбово. Могат също да се обадят на телефон 0418 63592, както и на тел. 0418 62590.

Коментари към новината

Още новини от Икономика