Новини от област Стара Загора и България

Национална рейтингова система

Студентите по педагогика у нас се увеличават, но малко от тях работят по специалността

Студентите по педагогика у нас се увеличават, но малко от тях работят по специалността
Divident.€U Divident.€U

Най-малко са безработните при завършилите медицина, фармация, математика

Най-много са се увеличили студентите в специалност "Педагогика", а два пъти са намалели студентите от "Администрация и управление" (с над 1000) и "Икономика" (с над 500) за последните 10 години. Специалност "Медицина" остава в топ 3, а "Право" отива на 7 място.
Това показват данните от Националната рейтингова система на 52 висши училища в България за 2022 г., представена на пресконференция в Министерство на образованието.
Данните сочат, че малка част от завършилите "Педагогика" работят по специалността си, като причините са, че или няма работни места за толкова кадри или има друга причина. По тази причина от МОН препоръчват да се обучават специалисти според нуждата от кадри.

Георги Стойчев, ръководител на изследването, уточни, че изследването за 2022 г. показва, че се подобрява реализацията, има повече научни публикации, чуждестранни студенти са се удвоили от 4 на 8% за последните години. Фактически няма безработица сред висшистите - тя е спаднала на 2% от 3.5% миналата година.

България добре се интегрира и в изискванията на Европейската комисия за създаване на консорциуми - увеличава се обучението на студенти в съвместни програми - 5200 студенти.
Два пъти е скачил броят на чуждестранните студенти у нас, 58% са те в специалност "Медицина", с което страната ни е лидер в ЕС. Те се увеличават обаче и в специалности "Музика и изкуство", "Теория на образованието" и други.
Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов уточни, че тазгодишното проучване на рейтинговата система показва две положителни тенденции: повече реализация на студентите и повече научни публикации. Той подчерта и нов факт, че се наблюдават и повече стипендии в бизнеса.

Той поиска да се помисли за обучение на кадри в областта на туризма още в средното професионално образование.

Ето по кои специалности бележат най-ниска и най-висока безработица:
- Най-ниска е безработицата в специалности "Медицина", "Фармация", "Военно дело", "Математика"
- Най-висока е безработицата в "Социални дейности" - 3.7%
- "Металургия" и "Добив на полезни изкопаеми" са двете специалности, в които се влиза с най-нисък успех в България, но са с най-добра реализация на труда
- С най висок успех се влиза "Право" в СУ, "Медицина" и "Администрация" в Американския колеж
- най високи доходи получават студентите, завършили "Информатика" в СУ и НБУ

Коментари към новината

Още новини от Образование