Новини от област Стара Загора и България

До 2 -ри декември

Очакват участници за Националния фестивал "От Игнажден до Коледа - традиции и съвременност"

1611 14/11/2022 10:52 Култура Сцени
Очакват участници за Националния фестивал От Игнажден до Коледа - традиции и съвременност
Divident.€U Divident.€U

Петото издание на станалия емблематичен за пет старозагорски села Национален фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност“ очаква заявки за участие до 2-ри декември. Организатори са НЧ „Димитър Наумов - 1908‘‘ - Преславен, НЧ „Стефан Генчев – 1901“ – Хрищени, НЧ „Пробуда - 1927“ - Горно Ботево, НЧ „Развитие - 1878“ – Дълбоки, НЧ „Развитие – 1918“- Оряховицa. Фестивалът се провежда всяка година в едно от населените места, инициатори на проявата. Тазгодишен домакин е Преславен.

В програмата могат да участват, без възрастови ограничения, както индивидуални изпълнители - певци, танцьори, инструменталисти и разказвачи, така и колективни – певчески и танцови групи, групи за народни обичаи и ритуали, ансамбли. Необходимо е да се попълни и предаде в указания срок заявка, съобразно изискванията за продължителност: индивидуални участници – до 6 минути; певчески групи – до 8 минути; обичаи и ритуали – до 10 минути; танцови групи и ансамбли – до 10 минути. Задължително условие е поне една от песните да е свързана с тематиката на празника. Няма такса за участие, а разходите за транспорт и други нужди се покриват от участниците. Заявки /по образец/ се изпращат до 2 декември на адрес: с. Преславен, община Стара Загора, ул. „Димитър Наумов“ №1 за НЧ „Димитър Наумов-1908“ или на ел. поща: chitalishted.naumov@abv.bg.

Всеки от колективите, част от конкурсната програма, е желателно да донесе няколко тематични гозби и ястия, характерни за зимните празници. Същите ще бъдат подредени в конкурсна кулинарна изложба и оценени от жури. Ще има специални награди за най-колоритните и вкусните от тях. Жури ще отличи и най-добре представилите се изпълнители, а всички ще получат грамота и сувенирен знак за участие.

По повод петото издание на „От Игнажден до Коледа“, до 2-ри декември, има и конкурс за ръчно изработени коледни картички, сурвачки и сувенири. Отново без възрастово ограничение. Всички получени красоти, предаващи настроение и традиция, ще бъдат наредени във фоайето на НЧ „Димитър Наумов – 1908“.

Целта на фестивала е да запази и предаде напред богатството на българския фолклор, който е пряко свързан със зимните празници от декември до март, както и да се осъществи приемственост между различните поколения. Организаторите се стремят да се възпита обич към родния край и историята.

Коментари към новината

Още новини от Култура