Новини от област Стара Загора и България

Диагностицираната навреме ретинопатия при недоносени деца намаляват риска от инвалидизация и слепота

5724 12/11/2022 15:47 Здраве Лечение
Диагностицираната навреме ретинопатия при недоносени деца намаляват риска от инвалидизация и слепота
Divident.€U Divident.€U

Данни за значимостта на проблема изнесоха водещи специалисти по офталмология и неонатология на симпозиума „Ретинопатия на недоносеността – за бъдещето на нашите недоносени деца“

Последните новости в диагностиката, лечението,  дългосрочното проследяване и предотвратяването на очните усложнения дискутират над 150 лекари от България и Европа в рамките на форума „Ретинопатия на недоносеността – за бъдещето на нашите недоносени деца“. Събитието се организира от Българското дружество по детска офталмология,  невроофталмология и офталмогенетика и протича под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев.

С поздравителен адрес държавният глава приветства провеждането на събитието, посветено на една от най-актуалните области в офталмо-педиатрията. „Реализирането на този значим форум доказва стремежа към споделяне на знания и опит, което спомага за иновативни решения и нови хоризонти на развитие на медицинската наука. Уверен съм, че изводите от дискусиите ще допринесат за следването на най-високите стандарти в областта на детската офталмология“, пише още в адреса от президентството.

Един от факторите за подобряване на грижата и намаляване на случаите с тежко зрително увреждане и слепота е безценната помощ на благотворителната инициатива под патронажа на Президента – „Българската Коледа“, изтъкна председателят на Българското дружество по дeтска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика проф. д-р Александър  Оскар. Той подчерта, че в страната беше осигурена апаратура за диагностика, лечение и проследяване, която значително повиши както възможностите на лекарите, така и медицинската грижа, която се предоставя на най-малки пациенти.

„Ретинопатията на недоносените деца е един изключително сериозен проблем, който вие упорито се стараете да решите и съм щастлив, че тя вече не е водеща причина за зрителна инвалидизация в тази възраст именно благодарение на усилията на българските неонатолози и офталмолози“, подчертава в своя поздравителен адрес към организаторите и участниците председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев. „Вашето посвещение на съвременното лечение на ретинопатията е пример какво могат да постигнат лекарите, когато каузата им е толкова значима, а познанията широки и се надграждат непрекъснато, когато в безсънната им битка за зрението на децата няма непостижими цели, граници и невъзможни пътища“, пише още в адреса от Народното събрание.  

„Който дава зрение, дава живот. Всеки решен здравословен проблем е голям успех – за детето, за родителите му, за обществото. Но проглеждането е като да дариш нов живот. Иновациите и технологиите днес правят чудеса, но те са невъзможни без добрите лекари“ – тези думи към форума отправи кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. Столична община е официален партньор на събитието, както и Българският лекарски съюз.

Председателят на съсловната организация на лекарите д-р Иван Маджаров изтъкна, че медицината е наука, в която постиженията са колективни и напредъкът по отношение на ретинопатията на недоносеността е ярък пример за това. „Истината е, че ако няма колаборация между неонатолози, детски офталмолози, педиатри, анестезиолози и др. навременната диагностика и лечението на това социалнозначимо заболяване няма да бъде успешна“, заяви д-р Маджаров. Към думите му се присъедини и проф. Ива Петкова, председател на Българското дружество по ретинология, с което специалистите по детска офталмология си сътрудничат тясно.

Проф. Оскар благодари на официалните гости и участниците във форума, като обясни, че благодарение на технологичния прогрес и напредъка в медицината вече успешно лекуват децата, родени преждевременно. „През последните 20 години с общите усилия на неонатолозите и офталмолозите успяваме да се преборим преждевременно родените деца да нямат сериозни усложнения и увреждания на зрението“, заяви председателят на БДДНО.

Ретинопатията на недоносеността е водеща причина за тежко зрително увреждане и слепота при децата не само в България, но и по света. Към момента специалистите успяват да осигурят на най-малките пациенти високо ниво на медицинска помощ с надеждата тази тенденция да се запази, но целта им е вбъдеще все по-малко деца да губят зрението си в резултат на ретинопатията на недоносеността.

Конгресът разглежда основните акценти на темата в 360-градусова рамка и е разделен на тематични панели: Ретинопатия на недоносеността през погледа на неонатолога, епидемиология, патогенеза, скрининг и терапевтични възможности.

Българският опит за високоспециализирано проследяване и лечение на ретинопатията на недоносеността и съхраняване на качеството на живот при тези деца ще бъде представен от проф. д-р Александър Оскар, дм, доц. д-р Невяна Велева, дм, доц. д-р Ралица Георгиева, дм, проф. д-р Мая Кръстева, дм, проф. д-р Боряна Слънчева, дм, доц. д-р Галина Димитрова, дм, д-р Огнян Младенов, дм, д-р Лиляна Димитрова, д-р Галатея Цветкова, д-р Светла Николова, д-р Васил Маринов, дм, проф. д-р Ива Петкова, дм. Чуждестранните лектори са представени от проф. д-р Андреас Щаал и д-р Йохана Пфайл.  

В рамките на форума се провежда и изложение, на което медицински и фармацевтични компании обогатяват научната програма с актуална информация за високотехнологична апаратура и тестове за диагностика в областта на офталмологията.

Коментари към новината

Още новини от Здраве