Новини от област Стара Загора и България

Световноизвестният режисьор Тео Ушев представя филм с кадри от Бургаските солници

1855 08/11/2022 17:12 Култура Сцени
Световноизвестният режисьор Тео Ушев представя филм с кадри от Бургаските солници
Divident.€U Divident.€U

Фентъзи лентата „φ1.618” е вдъхновена от „Пумпал“ на Владислав Тодоров, чиято история пренася зрителите в мистериозния свят на биотитаните. Актьорският каст е впечатляващ с имена като Деян Донков, Мартина Апостолова, Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Георги Лозанов, Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров и др.
Премиерната прожекция за Бургас ще се състои на 27 ноември, неделя, от 18часа в зала „Тончо Русев” на Културен дом НХК. Билетите вече се продават на каса НХК, с работно време от понеделник до петък, 10-18 ч. Цената е 14 лв., а за ученици, студенти и пенсионери - 11лв.

Филмът се превърна в истинско вдъхновение за кинолюбители и критици и до момента бе селектиран за програмата на Festival du nouveau cinéma – FNC кинофорум Монреал, Канада.

Дългоочакваният дебют в игралното кино на Ушев ще потопи зрителите в мистериозния свят на биотитаните - микронация от безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от нарастващата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията космическия кораб Пумпал. В тази смущаваща реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат хода на историята.

Те ще минат през различни изпитания в постоянна надпревара с времето и под знака на нестихваща битка между любовта и злото, човешкото и античовешкото. Заглавието на филма препраща към златното сечение: ирационално число, отбелязвано с гръцката буква Ф, чиято стойност е приблизително равна на 1,618. Смелата стиймпънк антиутопия на Ушев светкавично грабва вниманието с майсторската си визия. В игралните кадри са имплементирани впечатляващи анимационни фрагменти, запазена марка на автора.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура