Новини от област Стара Загора и България

Основателите на „Градус“- братята Ангелови се оттеглят от управлението на компанията

2643 08/11/2022 15:24 Икономика Бизнес
от ляво надясно Ангел Ангелов и Георги Бабев
Основателите на  Градус - братята Ангелови се оттеглят от управлението на компанията
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската компания е на първо място по производство на разплодни яйца в Европа

Основателите на групата „ Градус“ – братята Иван и Лука Ангелови се оттеглят от управлението и. Предложените нови имена в Съвета на директорите на групата са на Ангел Ангелов –син на Иван Ангелов, както и  независимият член – дългогодишният мениджър в инвестиционния посредник „Карол“ Бистра Коцева. Постът си в Съвета на директорите  запазва досегашният независим член на ръководството Георги Бабев.

Новият състав на Съвета на директорите ще бъде гласуван на общо събрание.
Промяната се прави, за да се превърне "Градус" от семейна в истинска публична компания. Тя е с фокус птицевъдство, производство на фуражи и търговия, като работи и за износ, а консолидираните й приходи за миналата година са 172 млн. лв.
Група „Градус“ излезе на борсата преди 4 години. Старозагорските собственици на компанията –Иван и Лука Ангелови са и най-големите акционери в дружеството.
Разговаряме с новия член на Съвета на директорите – Ангел Ангелов във връзка с необходимостта от предложените промени, резултатите от работата на група „Градус“ и целите на ръководството.

 

Ангел Ангелов: Нашата цел е да бъдем еталон за публична компания в България

- Господин Ангелов, кое наложи промяната в мениджмънта на компанията?
- Това е естествено развитие на нещата, естествен процес. Такива процеси се наблюдават в компаниите от нашия тип и размер в Западна Европа и САЩ . През последните години видяхме, че голяма компания се управлява най-добре от професионален мениджмънт. В един момент компанита стана прекалено голяма, за да бъде управлявана по стария начин. Срещаме подкрепата на нашите мажоритарни инвеститори и смятаме, че този процес е в полза на бъдещото ни развитие.
Ние сме компания, която е лидер в Европа в определен отрасъл - отдавна беше време за тази стъпка.

- Кои ще бъдат органите на управление на „Градус“?
- Начело на управлението е Съвет на директорите. В Съвета на директорите влизаме трима човека – аз, Георги Бабев и Бистра Коцева. Така независимите членове стават мнозинство в Съвета на директорите. Разчитаме, че по този начин компанията ще стане много по-прозрачна и отворена към инвеститорите. Продължаваме да развиваме публичния статут на нашата компания. За нас е изключително важно партньорството с всеки един акционер. Нашата цел, както и на самото IPO до момента е да станем еталон за публична компания в България. Много голям фокус слагаме върху Advisory Board, който създаваме.
В този Advisory Board или т.нар. консултативен съвет ще влязат изцяло професионалисти, които добре познават нашия бизнес отвътре. Сред тях са финансисти, които са при нас от доста време, както и други специалисти, които са привлечени скоро, млади хора, с образование и квалификация, работили в големи компании. Разчитаме те да ни дават най-точните оценки и предложения за развитието компанията в ежедневните, оперативни неща.
Консултативният съвет ще предлага всички решения, а ние от Съвета на директорите ще трябва да ги одобрим.

-Това означава ли, че Вашият баща и брат му няма да участват във взимане на решения за развитие на компанията?
- Не , не означава това. Експертизата на създателите на нашата компания в лицето на Иван и Лука Ангелови остава много ценна за всички нас. Тя винаги ще бъде важна и ще бъде използвана докато това е възможно.

- Промени ли се пазарният дял на „Градус“ в производството на пилешко месо у нас?
- Група „Градус“ има пазарен дял от 28-30% в пилешкото месо в България. Промени се позицията на „Градус“ в Европа. Ние вече сме номер едно при производството на разплодни яйца в Европа. Изнасяме в около 20 държави, вкл. бившите руски републики, Близкия изток.

- Отчита ли се увеличение в консумацията на пилешко месо в България?
- Световната тенденция от години насам е за растеж в производството на пилешко месо. В момента има тенденция на намаляване на консумацията на всякаква храна в цяла Европа. Това се дължи на предстоящата зима и стреса на хората как ще се справят с новите предизвикателства, с кризата. Това се отразява на цената на пилешкото месо, която в момента е ниска.

- Къде разширихте пазарите си през последната година?
- Ние постоянно разширяваме пазарите си дори в страните, в които работим. Одобрени сме за доставка на продукти в заведенията на KFC през миналата година. Одобрението дойде след тежки одити. Планираме да станем сериозен доставчик на KFC за региона.

- Очаквате ли ръст на финансовите си резултати в края на 2022 г.?
- Имахме тежка 2022 г, както и повечето компании. През настоящото тримесечие имаме подобрение на резултатите. Все още не се наемам да прогнозирам крайния финансов резултат.

- Изпълнихте ли планираните инвестиции през последните години?
- Изпълнихме предвидения инвестиционен план през последните години и направихме ръст в производството на разплодни яйца. Догодина ще обявим новата си инвестиционна програма.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика