Новини от област Стара Загора и България

Брюксел одобри първото плащане от 1,37 млрд. евро по Плана за възстановяване на България

1181 07/11/2022 15:05 Общество България
Брюксел одобри първото плащане от 1,37 млрд. евро  по Плана за възстановяване на България
Divident.€U Divident.€U

Второто плащане от Брюксел не е обвързано със затваряне на въглищните централи

Първото плащане по плана за възстановяване и устойчивост е одобрено. Това обяви на брифинг в НС вицепремиерът Атанас Пеканов. България получава 1,37 милиарда евро с това първо одобрение.
ЕК оцени в понеделник положително изпълнението на първите 22 мерки по плана за възстановяване и даде зелена светлина на България. Това става почти 10 седмици, след като правителството поиска транша.
Ще получим 23% от всички средства, които чакаме по плана. Служебният кабинет положи всички усилия в последните седмици да се стигне до одобрение на плащането, коментира Пеканов.

Сумата може да влезе в българския държавен бюджет в началото на декември и да се отчете като приход на бюджета, намалявайки бюджетния дефицит, съобщи европейски източник.
Днешният успех обаче не трябва да ни успокоява, а да ускорим темпото. Днешното одобрение беше ключово, изтъкна Атанас Пеканов. Сега всички усилия са насочени към второто плащане и да се движим със същото темпо. Планът върви и е важно да продължим, каза още вицепремиерът. Всички закони без един са входирани в НС.

От там нататък тежестта пада върху законотворците. Затварянето на въглищните централи не е обвързано с второто плащане, по думите му. Пеканов призна, че второто плащане ще е най-трудното, тъй като изисква редица законодателни промени.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество