Новини от област Стара Загора и България

Кирил Петков и Бойко Борисов: Коалиция ПП - ГЕРБ няма да се прави

2223 06/11/2022 14:24 Политика Власт
Кирил Петков и Бойко Борисов: Коалиция ПП - ГЕРБ няма да се прави
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

В коалиция с ГЕРБ няма да ни видите в нито един мандат, каза днес пред Би Ти Ви единият от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.
По време на разговорите ни с ГЕРБ във вторник няма да става дума за коалиция, заяви лидерът на ПП.
"Ясно казахме, че няма да подкрепим коалиция с първия мандат, ние ще бъдем конструктивна опозиция. Ще говорим за нашите 16 политики пред камери", обясни Петков. Според бившият премиер ГЕРБ от месец искали тайни преговори с тях, но ПП отказвали с мотив: "Ние в тъмни стаички договорки не правим". Петков посъветва ГЕРБ да се срещнат не само с ПП, но и с другите парламентарни групи - точно така щели да направят от ПП, когато получат втория проучвателен мандат. Ако имаме подкрепа за политиките си, ще предложим правителство, обясни Петков. Коментарът му идва два дни преди срещата между представители на двете партии.

Бившият премиер отрече, че посочения от ГЕРБ преговарящ експрезидента Росен Плевнелиев има заслуга за преговорите във вторник. Срещнахме се за половин час по време на прием на германския посланик, уточни Петков.
"Единственият шанс за управление на ГЕРБ с ДБ и ПП е, ако ГЕРБ изпълнят три-четири условия - смяна на главния прокурор, нова антикорупционна комисия, смяна на всички корумпирани кадри в държавната администрация", заяви днес пред БНТ депутатът от ПП Александър Дунчев.

Според Петков ГЕРБ трябва да разговарят с всички партии, да видят могат ли да осигурят 121 депутата, които да подкрепят тяхно правителство и ако не могат, да се откажат. Лидерът на ПП отбеляза, че когато им бъде връчен вторият мандат ще направят срещи с всички партии в търсене на подкрепа.

В Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е оптимист, че ще има редовно правителство, но в същото време подчерта, че едно е ясно - коалицията няма да е между неговата партия и "Продължаваме промяната".

"Видно е, че с тях (Продължаваме промяната) коалиция не може да се прави. За мен беше важно двата съюза, в които членуваме - Европейският и Атлантическият да бъдат обезпечени със закони, за да не се изкриви тази линия", заяви Борисов в града на тепетата, където посети стадиона на "Ботев" заедно с кмета.

"Кирил Петков е последният, който може да говори за прозрачност. Той пазаруваше депутатите на ИТН, непрозрачно без камери", коментира той по-ранното изказване на съпредседателя на ПП.

Коментари към новината

Още новини от Политика