Новини от област Стара Загора и България

Министрите на енергетиката и на индустрията посетиха терминала за втечнен газ Ревитуса

Министрите на енергетиката и на индустрията посетиха терминала за втечнен газ Ревитуса
Divident.€U Divident.€U


Министрите на енергетиката и на икономиката и индустрията - Росен Христов и Никола Стоянов, посетиха гръцкия терминал за втечнен природен газ Ревитуса. Домакин на срещата бе изпълнителният директор на гръцкия оператор ДЕСФА Мария Рита Гали. В нея взеха участие и директорите на „Булгаргаз“ Деница Златева и „Булгатрансгаз“ Владимир Малинов.

По време на обиколката на терминала бяха обсъдени възможностите за дългосрочно стратегическо сътрудничество. Сред основните коментирани теми бе и потенциалната възможност за увеличаване на техническия капацитет на интерконектора Гърция-България от 3 на 5 милиарда кубични метра годишно. Обсъдено бе и инсталирането на дпопълнителни компресорни мощности за увеличаване на налягането в системата на гръцкия газопреносен оператор, както и времевия период за реализацията, формата и участието при финансирането на тези дейности.

Делегацията проследи и процеса по разтоварване на танкера с втечнен природен газ от Норвегия, предназначен за доставка през месец ноември по договора между гръцки доставчик и „Булгаргаз“.
Срещата е част от двудневното посещението на българска делегация в Гърция, водена от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Коментари към новината

Още новини от Икономика