Новини от област Стара Загора и България

Черно море гъмжи от паламуд и чернокоп, цената им падна драстично

3986 04/11/2022 14:08 Икономика Бизнес
Черно море гъмжи от паламуд и чернокоп, цената им падна драстично
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Близо четири пъти падна цената на килограм чернокоп в сравнение с миналата година

Препълнени мрежи с риба радват рибарите в Черно море тази година. Повече от 2 десетилитетия не е имало толкова много лефер, чернокоп и паламуд, казват рибарите. "Не можем да се оплачем този сезон, морето завря от паламуд и чернокоп. Една лодка вадеше по 400-450 кг на курс. Това е истински рекорд. Толкова риба в Черно море е нямало поне от 40 години", казват доволно рибарите на Ченгене скеле, където е една от най-големите борси за риба.
Докато около Несебър и Поморие лодките са пълни най-вече с чернокоп и сафрид, то в южните градчета Приморско, Царево и Ахотопол хващат много паламуд.

„Тази година се случва нещо интересно. Излезе много риба. Обикновено на 5-6 години се наблюдават такива цикли. Изобилието се отнася най-вече за черокоп и паламуд“, каза за Divident.EU Ивайло Русинов - собственик на най-голямото рибно тържище у нас Fishland.
Тази година в Черно море излиза среден размер чернокоп в изобилие, от време на време дребен чернокоп и много паламуд. В Турция положението е идентично. В сравнение с миналата годин, тази година уловът на чернокоп и паламуд е 4-5 пъти повече, допълва Русинов.
Това доведе до падане на цената на паламуда и чернокопа на нива от преди 5-6 години.
Сега килограм чернокоп се продава между 2-3 лева, а паламуда – между 4-6 лева. За сравнение миналата година цената за килограм чернокоп е била 9-10 лева.
Още докато плавателният съд се намества да пуска котва, на кея са се събрали мераклии да купят прясна риба.

Въпреки ниската цена на рибата, уловена в Черно море, като цяло рибата, която идва отвън поскъпна тази година. Вносната замразена риба е поскъпнала с около 10%.
Причината са ръстът в цените на горивата, които се използват при улова и транспортирането. Готовата суровина за скрадите също е поскъпнала с около 10%, казва Ивайло Русинов, който е и собственик на един от двата завода за преработка на скариди у нас - „Алмар Сийфуд“ в Айтос.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика