Новини от област Стара Загора и България

Съветът на стоматолога

Д-р Диана Бушкалова, детски стоматолог: Клиника „Мегадент“ поставя безплатно силанти на децата

д-р Диана Бушкалова
Д-р Диана Бушкалова, детски стоматолог: Клиника  Мегадент  поставя безплатно силанти на децата
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Д-р Бушкалова е собственик и управител на дентална клиника "Мегадент". Тя е специалист по детска дентална медицина.

Разговаряме с нея за Националната програма за профилактика при децата, за необходимостта от поставяне на силанти и грижата за здравето на зъбите в детска възраст. Още повече, че процедурата се извършва напълно безплатно.

- Д-р Бушкалова, в България действа Национална програма за безплатно поставяне на силанти на децата от 5 до 8 години. Бихте ли обяснили какво представляват силантите?
- В сила е Национална програма за профилактика на оралните заболявания, която дава възможност безплатно да се поставят силанти в детска възраст. Когато първите постоянни зъби поникнат, те не са достатъчно добре минерализирани. Във вдлъбнатините на зъба, тъй като децата не могат да ги почистват добре, се събират хранителни остатъци, микроорганизми. Те отделят киселини и започват да разрушават емайла на зъба.

За да не се случи това, за да не се появят кариеси, ние почистваме зъбите на децата, обработваме ги и полагаме кремче, което по специален начин се залепва по най-вдлъбнатите части на зъба.

Силантите защитават зъба, като го запечатват и предотвратяват възникването на кариес. Искам да се обърна към всички родители и да им кажа, че това е безплатно и ще запази здрави зъбите на децата им. Използвайте възможностите на националната програма, тя е единствената в България програма за зъбно здраве!

- На кои зъби се поставят безплатно силанти?
- Става въпрос за първите постоянни зъби – шестите, които са най-големите в човешкото съзъбие. Нашата клиника „Мегадент“ работи всяка година по Националната програма. Тази година програмата стартира през първата половина на октомври и ще продължи до края на ноември.

При нас родителите могат да запазят часове за децата си. Могат да го направят както чрез нашия сайт https://www.megadent-bg.com/, така и на телефона на дентална клиника „Мегадент“ +359882618227.

- Какво ще кажете на родителите, чиито деца се страхуват да ходят на зъболекар?
- При поставянето на силанти няма машинки, няма неприятни усещания. Поставянето им наподобява СПА процедура – измиваме зъбчето, почистваме го, обработваме го с разтвор, който почиства в дълбочина и слагаме специално лепило за зъби и кремче. –

- Какво ще препоръчате на децата и родителите във връзка със спазването на необходимата устна хигиена?
- Първото и най-важното нещо за здравето на зъбите е хигиената. Грижата за хигиената трябва да започне в момента, в който се появят зъбките. В началото, дори детето да има само 2 зъбчета, те се почистват с памучен тампон с разредена 3% кислородна вода.

Детето трябва само да започне да си мие зъбите още от 2 годинки под формата на игра. Докато детето стане голямо, процесът на миене на зъбите трябва да се контролира от родителите. Зъбите се мият между 2-3 минути. Те се мият отвън, отвътре с четката с кръгови движения като дим от комин, по дъвкателната повърхност с изчеткващи движения.

При нас полагаме необходимата грижа и обучаваме родителите. Те носят четки, пасти за заби. Оцветяваме зъбките преди това, за да се види колко плака има и да се мотивира самото дете. По този начин цялото семейство става експерт по хигиената. Миенето на зъбите е част от общата хигиена на човека.

- Какви условия предоставя клиника „Мегадент“ във връзка с денталното здраве на децата?
- Клиниката разполага с просторна и светла детска стая, която дава възможност малчуганите да се занимават с любими дейности, докато изчакват реда си. Тук те могат да рисуват, да четат книжки, посветени на устната хигиена. Голяма част от децата искат да нарисуват какво са преживели при последното си посещение при зъболекаря. Други оцветяват картинки. Родителите на по-малките деца им четат книжки.

Идването на зъболекар е едно взаимно полезно занимание за родители и деца, тъй като от една страна родителите и децата се обучават, от друга детето се мотивира. Което пък гарантира гладък път по време на лечебния процес сега и за в бъдеще.

Правим така, че детето да не се стресира и занапред да се грижи с желание и отговорност за денталното си здраве.

- Какви възможности за лечение дава детския Ви кабинет?
- Направили сме детския си кабинет в съответствие с интересите и характерните особености на детската психика. Поставили сме атрактивен заек, децата обичат да виждат белите му зъби. Те се чувстват по-сигурни, когато усещат детската атмосфера.

Колегите, които работят с деца, имат необходимия подход с тях. Предимство е също, че сме лазерна клиника. С лазерната апаратура зъбчето се обработва, без да се докосва. Не се усеща никаква болка. Веднъж седмично в клиниката идва и детски психолог, който умее да предразполага децата, които се страхуват.

- Може ли да даваме сладкиши на децата и в какво количество?
- Захарта трябва да се ограничи до минимум. Плодовете и зеленчуците, освен че са полезни, механично почистват зъбите. Когато децата ядат сладко, устата трябва да се изплакне с вода и да се почистят зъбите. Близалки със захар не трябва да се дават. Увреждането на зъбите е само едно от пораженията, които нанася захарта върху човешкия организъм.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве