Новини от област Стара Загора и България

България празнува Деня на народните будители

1640 01/11/2022 08:34 Духовност Личности
България празнува Деня на народните будители
Divident.€U Divident.€U

Стара Загора отбелязва 100 години от кончината на първия Старозагорски митрополит - Методий Кусев

Днес празнуваме Деня на народните будители - 1 ноември!

За първи път Денят на народните будители - 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 г. Дотогава, на тази дата се е празнувал Денят на Свети Иван Рилски (по стар стил).

През 1922 г. Народното събрание обявява този ден за празник на всички "заслужили българи", както са се изразявали тогава. В освободена от османско владичество България всеки човек - от представителите на елита до обикновените хора, съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители, не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

Денят на народните будители възниква в трудното време на духовна разруха след Първата световна война. За българското общество възрожденският идеал е рухнал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент, българите се вглеждат в делата на онези, които в трудно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на народа.

Забележителен е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е Законът за задължителното всеобщо начално образование и че 9 години преди Освобождението на България през 1869 г. се създава книжовното дружество, което слага началото на Българската академия на науките.

В Стара Загора празникът на народните будители тази година преминава под знака отбелязването на 100 години от смъртта на Методий Кусев - първи Старозагорски митрополит, възрожденски и просветен деец, общественик.

В 8 часа тази сутрин беше отслужена утреня в Храм „Св. Теодор Тирон“. От 9 до 11 часа предстои Божествена Света литургия, отслужена от Митрополит Киприан, панихида на гроба на Митрополит Методий и литийно шествие към паметника му.

В 11.45 часа започва Общоградски ритуал за преклонение и признателност към делото на народните будители пред паметника на „ Митрополит Методий Кусев“, парк Аязмото.

В 16 часа е предвидено  дефиле по централния булевард, а в 17 часа – концерт в Парк „Пети октомври“.

В 18 часа в зала „Байер“ ще бъде открит Графичен форум за млади автори.

Наградите „Анастасия Тошева“ за високи постижения в областта на науката и образованието ще се връчат в 18 часа в Културен център "Стара Загора".

Коментари към новината

Още новини от Духовност