Новини от област Стара Загора и България

Придобивка

Приемат първите пет електробуса за градския транспорт на Стара Загора

Приемат първите пет електробуса за градския транспорт на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Новите електробуси ще обслужват изцяло град Стара Загора и близките села

Община Стара Загора ще приеме първите 5 напълно окомплектовани електробуса за нуждите на градския транспорт в Стара Загора. Елктробусите са произведени от испанската фирма Irizar и са окомплектовани с цялата необходима електроника от Ел Бус Трак Енд Коуч България. По план в Стара Загора трябва да пристигнат общо 33 електробуса, като до момента в „Троблейбусни и автобусни превози“ са пристигнали 17. Останалите 16 електробуса се очаква да пристигнат в началото на януари.

Община Стара Загора планира новите електробуси да обслужват градските линии и близките села, а за по-далечните точки на общината да пътуват използваните в момента автобуси.
Всички електробуси ще се зареждат в базата на „Транспортни и автобусни превози“ Стара Загора, където в момента се изгражда два трафопоста и 18 двойно зарядни станции, съобщи за Divident.EU директорът на „Тролейбусни и автобусни превози“ инж. Георги Станчев. Трафопостовете и зарядните станции изгражда старозагорската фирма Ел Контрол.

Една двойно зарядна станция ще може да зарежда 2 електробуса. Пълният заряд от станцията към автобуса продължава 2 часа.
С един пълен заряд електробусът ще може да измине разстояние от порядъка на 240 км.
Сега старозагорското общинско дружеството плаща ел.енергия от 300 лева на мегаватчас, като месечната му сметка за ток е 60 000 лева. Около 300 000 лева пък е месечната сметка за дизел на „ Тролейбусни и автобусни превози“.

Очаква се с включването на новите електробуси сметките за ток да се удвоят, но в същото време да паднат наполовина сметките за дизел.
Най-голямото предимство на новите електробуси е свързано с екологията и значителното намаляване на фините прахови частици във въздуха на Стара Загора.

Новите превозни средства са с гладки и лесни за почистване седалки, възможност за зареждане на телефони в движение, както и със система за пречистване на въздуха против ковид и респираторни заболявания. Електробусите са предназначени за ползване и от хора с увреждания.

Закупуването на електробусите стана възможно чрез четвърти по ред транспортен проект на Стара Загора на стойност 53 млн.лева. Общата стойност на електробусите е 49 млн.лева. Компонентът за изграждане на трафопостове и зарядни станции е на стойност 2,5 млн.лева.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество