Новини от област Стара Загора и България

Георги Гьоков: Нуждаем се от дефиниция за определяне на енергийната бедност

2437 28/10/2022 18:23 Политика Власт
Георги Гьоков: Нуждаем се от дефиниция за определяне на енергийната бедност
Divident.€U Divident.€U

Статистическите данни за бедността в България са меко казано тревожни. Според Евростат към 15 септември 2022 г. – 1/3 от българите са заплашени от бедност. Това подчерта от трибуната на народното събрание депутатът от "БСП за българия" и бивш социален министър Георги Гьоков по време на петъчния парламентарен контрол.

Според Гьоков това означава, че тези хора са били изложени на тежки материални решения или са с много ниска икономическа активност. "Сред тези хора са и онези, които не са в състояние да поддържат домовете си с достатъчно отопление. Причините са много. Но на първо място са ниските доходи, ниската енергийна ефективност на жилищата.

Причините са и дългогодишните неадекватни действия на държавата в сферата на енергетиката, които водят до високи цени на енергията и липсата на развит достъп до алтернативни варианти. В краткият си мандат редовното правителство направи сериозни стъпки в понятието за дефиниране на енергийна бедност, което да даде възможност за диференцирано и адекватно подпомагане на нуждаещите си. Министерството на труда и социалната политика и Министерство на енергетиката се включиха активно при определяне на дефиницията за енергийно бедни".

Георги Гьоков смята, че днес в по-голяма степен се нуждаем от такава дефиниция, за да могат да се планират мерки в защита на хората, които няма да могат да отопляват жилищата си през зимата. Това е една от най-важните за държавата теми в момента.

"Обърнах се с въпрос към служебния вицепремиер Лазар Лазаров относно определянето на линията за енергийна бедност, защото без участието на МТСП няма как да се разработват социални политики. Продължава ли комуникацията по този въпрос между Министерство на труда и социалната политика, Министерство на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството? На какъв етап е разработването на концепция за методология за официалното определяне на линията на енергийна бедност, кога и в какви обозрими срокове ще има адекватни действия и кога ще може да се прилага на практика в подпомагането на нуждаещите се?"

Важни въпроси, които чакат своите отговори.

Коментари към новината

Още новини от Политика