Новини от област Стара Загора и България

Министър Христов: „Булгаргаз“ смени подхода за доставка на газ и това спестява 200 млн. лв. месечно

1597 28/10/2022 17:56 Икономика Бизнес
Министър Христов:  Булгаргаз  смени подхода за доставка на газ и това спестява 200 млн. лв. месечно
Divident.€U Divident.€U

„Булгаргаз“ смени изцяло подхода за доставка на природен газ и резултатите са налице: при търговите процедури, които се провеждат в момента, цените са наполовина по-ниски в сравнение с тези, постигнати при преговорите, водени от предходното правителство. Това позволи днес „Булгаргаз“ да актуализира прогнозата цена за м. ноември на 130 лв/мвтч., което е значително намаление в сравнение с обявената преди – 166 лв/мвтч. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов в съвместно изявление пред медиите заедно с изпълнителния директор на „Булгаргаз“ ЕАД Деница Златева.

По думите на енергийния министър промяната в подхода на договаряне е довела до спестяване на 200 млн. лв. за м. ноември – разликата между борсовите цени, по които е купувала компанията при директните преговори и постигнатата при търговете в момента.
Успяхме да постигнем конкурентност между участниците, анонимност на офертите и в крайна сметка – значително по-добри условия за потребителите, заяви и Деница Златева. Тя илюстрира променените условия с разходите на едно домакинство за жилище от 110 кв. м. Ако през септември те са били 700 лв, през октомври – 350, а през ноември се очаква да бъдат 230 лв. По думите на Златева на всички търгове, обявени от „Булгаргаз“, участват компании от всички континенти, което гарантира прозрачна състезателна процедура и постигане на възможно най-добри условия.

Коментари към новината

Още новини от Икономика