Новини от област Стара Загора и България

Старозагорски ученици писаха с дигитализирания почерк на Ботев

Старозагорски ученици писаха с дигитализирания почерк на Ботев
Divident.€U Divident.€U

По повод 1 ноември – Ден на народните будители, учениците от СУ „Христо Смирненски“ посетиха Мол Галерия – Стара Загора, където разгледаха експозицията посветена на Христо Ботев.

Това е съвместна инициатива на търговския център с Национална картова и платежна схема, които провеждат кампания с цел да популяризира делото и завета на нашите исторически личности. Екипът на Национална картова и платежна схема в партньорство с Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ дигитализира почерка на Христо Ботев. Цифровият шрифт е направен по модел на съхранените оригинални ръкописи на революционера. Целта на кампанията е младите хора да се доближат до неговото дело и завет.

Възпитаниците на училището собственоръчно набраха част от стихотворението „Майце си“ с Ботевия дигитализиран почерк в изградения за целта работен кът в търговския център. Те се снимаха с восъчната фигура на революционера.
Разгледаха и изложените литературни творби на гениалния български поет, съхранявани в НЧ „Родина“ : „Песни и стихотворения от Ботева и Стамболова“(изд. 1880 г.) и „Съчинения на Христо Ботйов. Стихотворения. – Политически статии. – Подлистници“, под редакцията на Захарий Стоянов (изд. 1888 г.)..
Честването на празника продължи с училищно тържество. По време на програмата, млади художници от училището, рисуваха картини от парк „Митрополит Методий Кусев“, който е създаден от видния старозагорски будител Митрополит Методий Кусев.

С музикален поздрав се включиха ученици от 3.клас, a вокална група за народни песни с поздрави зрителите в залата с изпълнения на „ Дилмано, Дилберо“ и „ Рипни, Калинке“ .

Коментари към новината

Още новини от Образование