Новини от област Стара Загора и България

Годишни награди на Камарата на строителите в Стара Загора

„Енергоремонт – Гълъбово“ АД спечели наградата „Строител на годината“

Енергоремонт – Гълъбово  АД спечели наградата  Строител на годината
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Наградата получи прокуристът на "Енергоремонт - Гълъбово" инж. Евгени Станчев

„Енергоремонт – Гълъбово“ АД спечели наградата на регионалната организация на Камарата на строителите в Стара Загора „Строител на годината“ за постигнатите успех през 2021 г. в областта на строителството на енергийна инфраструктура. Отличието на професионалната общност получи прокуристът на компанията инж. Евгени Станчев.

Ето кои са другите наградени: Камарата на строителите в Стара Загора връчи годишните си награди

Разговаряме с него за постигнатите успехи и за новите проекти на компанията.

- Инж. Станчев, как приемате наградата на колегите си от Камарата на строителите в Стара Загора?
- Смятам, че най-голямото предприятие, което поддържа и оборудва енергийните мощности в цяла България заслужава да получи тази награда. Удовлетворението ми от признанието на колегите идва и от факта, че 2021 г беше много трудна за целия бранш. Тя беше белязана от пандемията от ковид, както и от неясното бъдеще на централите в комплекса „Марица изток“.

През първото полугодие на 2021 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ почти не работеше, цената на електроенергията беше ниска. Въпреки тези обстоятелства, ние постигнахме добри резултати. Разширихме клиентската си база. Направихме ремонти в голяма част от топлофикациите в страната – ТЕЦ Перник, ТЕЦ Плевен, ТЕЦ Русе и много други. Работихме и по ремонтната програма в „Лукойл Нефтохим“ – по инсталацията за катализация на горивата, кракинга и други дейности. Имахме реализирани проекти в „Неохим“, „Свилоза“ и много други предприятия в цялата страна.

През юли 2021 г. цените на тока започнаха да растат. ТЕЦ-овете започнаха да работят на пълни обороти и нямаха време за рехабилитация и ремонти. Така през 2022 г. се изсипаха наведнъж огромни обеми за ремонт в комплекса „Марица изток“. AES Гълъбово извършиха основен ремонт и ние поехме голям обем от работата там.

В ТЕЦ „Марица изток 2“ започнахме ремонт на 7 блок и пълна рехабилитация на СОИ с увеличаване нивото на сероочистване. Постигнахме огромни обеми на работа в ТЕЦ-овете. Очаквам, че догодина също ще бъде не по-малко натоварена в комплекса „Марица изток“.

- Наскоро отбелязахте 50 години от основаването на „Енергоремонт Гълъбово“. Бихте ли припомнили историята на компанията?
- През 1969 г. официално е подписан указ на Комитета за стопанска координация за обособяване на „Енергоремонт“ град Гълъбово, като самостоятелно държавно предприятие с основна задача поддръжка и ремонт на електроцентралите на територията на комплекса „Марица изток“. През 2000 г предприятието става част от групата предприятия около „Металик“ АД със собственик инж. Дечко Колев. Днес работим успешно както в производствената, така и в ремонтно-монтажната си дейност.
Развиваме всичките си направления – ремонт и поддръжка на котелно оборудване, ремонт и поддръжка на турбинно оборудване, на електрическо оборудване, пещостроителни и изолационни дейности.

- Кои са най-важните моменти в развитието на компанията след приватизацията през 2000 г.?
- Новият собственик успя да развие успешно производството на енергетично оборудване. Днес предприятието е сред предпочитаните партньори, както у нас, така и в чужбина. 10 година след приватизацията започнахме да произвеждаме оборудване под налягане за чуждестранни клиенти.

Работейки за водещи инженерингови компании в енергетиката, ние развихме качеството на продукцията си, тъй като изискванията на клиентите ни са високи.
Извън този профил - оборудване под налягане, ние развихме и друг профил, както и клиентската си база. Почти всички инженерингови компании в Европа в сферата на енергетиката днес работят с „Енергоремонт – Гълъбово“. Произвеждаме всякакво оборудване за централи. Развиваме сериозна инженерингова дейност.

- Кои са най-важните ангажименти на „Енергоремонт – Гълъбово“ до края на годината?
- Завършихме ремонта на втори блок в AES и започваме ремонта на котел 1 в „Брикел“. До 30 ноември трябва да пуснат 7 блок в ТЕЦ „Марица изток 2“, където също имаме важни ангажименти. Разширихме клиентската си база в чужбина. Правихме ремонт в големи обекти на „Дженерал Електрик“ и започнахме производство за енергийно оборудване за други водещи фирми в областта на енергетиката.

- Какви инвестиции са направени през изминалите години в компанията?
- Непрекъснато правим нови инвестиции. Те са текущи и са свързани с условията на труд, с оборудването ни. През 2018 г утроихме капацитета си за производство на нагревни повърхности под налягане. Цехът за производство на мембранни панели е много натоварен. В него произвеждаме мембранни панели за пещни камери, както за въглищните централи, така и за заводите за изгаряне на отпадъци, които се строят предимно в Европа..

Наложи се да инвестираме и в друг вид оборудване, защото ликвидираха изцяло „Ремотекс“. Инвестицията ни беше насочена към производство на тежките части на багерите в рудниците.

В момента „Енергоремонт – Гълъбово“ започва ново производство в областта на машиностроенето. Ще бъдем доставчик първо ниво в автомобилостроенето. В тази връзка подготвяме подходяща сграда - климатизирана, изолирана. В рамките на няколко месеца ще започнем новото производство.

- Как стои въпроса с кадрите?
- Липсата на кадри е най-големият проблем в бранша. Тук искам да кажа, че в нашето предприятие правим всичко възможно, за да се чувстват удовлетворени работещите при нас. Имаме отлични условия за повишаване на квалификацията и обучение. За една година увеличихме заплатите с 37,5 %. При нас работят 800 души. Трудно се намират качествени хора на пазара на труда. Това ще бъде основна наша задача и през следващите месеци.

Коментари към новината

Още новини от Икономика