Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Ученици преписаха "История Славянобългарская", ще четат откъси в Старозагорския музей

Ученици преписаха История Славянобългарская, ще четат откъси в Старозагорския музей
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

29 десетокласници от ППМГ "Гео Милев" преписвали Паисиевата история повече от година

Ученици от 10-ти клас на ППМГ „Гео Милев“ в Стара Загора направиха изключително интересен препис на Паисиевата „История Славянобългарская“. Книжното копие на младите математици е изработено с много внимание върху специално обработена и обгорена хартия, а текстовете на много места са допълнени с интересни илюстрации, автори на които са самите те.

Идеята за преписа на „История Славянобългарская“ възникнала през март миналата година. В един от часовете по литература, водени от техния преподавател Екатерина Мирчева, децата разсъждавали именно върху множеството преписи на Паисиевата история, направени през вековете. „Защо да не я препишем и ние“, предложила Михаела Тенева от 10 „Д“ клас и много от съучениците ѝ истински се запалили по реализирането на идеята.

Първите няколко страници преписала учителката им Екатерина Мирчева, останалите направили 29 ученици от петте класа на випуска. Така преписът на учениците от Старозагорската природо-математическа гимназия излязъл около 170 страници. Те посвещават творбата си на 1 ноември – Деня на народните будители.

Утре, 28 октомври, от 13.30 часа, в открития лапидариум на Регионалния исторически музей в Стара Загора, авторите на новия препис на „История Славянобългарская“ ще прочетат любими откъси от нея, а децата от вокална група „Пеещи звънчета“ към гимназията, с ръководител учителят по музика Златка Иванова, ще изпълнят възрожденски песни.

Входът е свободен, заповядайте и вие, канят родолюбивите ученици от ППМГ „Гео Милев“.

Коментари към новината

Още новини от Образование