Новини от област Стара Загора и България

Прокуратурата проверява договора на "Мини Марица-изток" за износ на въглища

1720 27/10/2022 16:13 Икономика Бизнес
Прокуратурата проверява договора на Мини Марица-изток за износ на въглища
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Прокуратурата в Стара Загора е поискала документация във връзка с договора за износ на въглища в "Мини Марица-изток", потвърдиха от дружеството. Договорът беше сключен в началото на тази година и предвиждаше износ на милион седемстотин и петдесет тона въглища за Сърбия. Един от аргументите на прокуратурата е, че продажбата на въглища трябва да стане по борсови цени, защото суровината е енергийна.

От дружеството уточниха в прессъобщение, че сключеният договор е бил предварително одобрен от БЕХ.

От най-голямото въгледобивно дружество у нас излязоха с опровержение във връзка с твърдение в национална медия, че днес изпълнителният директор на дружеството инж. Илза Чинкова ще бъде привлечена като обвиняема във връзка износа на въглища в Сърбия.

По този повод от дружеството изпратиха следния текст:

"Във връзка със спекулации в някои медии, изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД инж. Илза Чинкова не е привлечена като обвиняема.
Инж. Чинкова пое поста изпълнителен директор на най-голямото въгледобивно дружество в страната в началото на годината и резултатите за деветмесечието са показателни за свършената работа - с добрата организация и по-високият добив на въглища, отчетената печалба в размер на над 61 млн. лева, а добитите въглища са с над 8 млн. тона повече в сравнение със същия период на миналата година.

Под нейното ръководство, с ефективни икономически действия, в съответствие с нормативните изисквания и строга финансова дисциплина, дружеството е във финансова стабилност, стартиран е инвестиционния процес, който беше блокиран през последните години, за да бъде осигурена устойчивост и дългосрочна работа на „Мини Марица-изток“ ЕАД.

За първи път в 70-годишната история на „Мини Марица-изток“ ЕАД, тази година бе сключен договор за износ на въглища за Република Сърбия. Договорът е в съответствие с националното и международното законодателство, преди подписването му е одобрен от „Български енергиен холдинг“ ЕАД и министерство на енергетиката на Република България. Интересите на дружеството и на страната са защитени.

Приоритетите на ръководния екип на дружеството са насочени към развитието на „Мини Марица-изток“ ЕАД в съответствие с действащото законодателство, така че да продължи да бъде гарант за националната сигурност и енергийната независимост на Република България".

Коментари към новината

Още новини от Икономика