Новини от област Стара Загора и България

Втори антрополог се включва в проучванията по новооткрития Старозагорски некропол

3263 27/10/2022 15:47 Култура Изложби
Втори антрополог се включва в проучванията по новооткрития Старозагорски некропол
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Сред най-ценните предмети, намерени тук е бронзова кутийка за съхранение на бижута

Втори антрополог се включва в проучванията на новооткрития Старозагорски некропол на територията на „Зеления клин“ в Стара Загора. Освен откритата първоначално гробница, са разкрити още 56 гроба, което показва че в много дълъг период от време тук са били погребвани хора – от 3 век чак до Средновековието около 12-13 век, каза за Divident.EU научният ръководител на археологическите проучвания и директор на Регионалния исторически музей Петър Калчев.

Работата на антрополозите в това проучване ще даде повече информация за расите, пола на погребаните там хора през различните исторически периоди. Последните изследвани скелети са на хора с височина 1,80 -1,90 м. Това личи от бедрените им кости. Открити са удължени черепи, характерни за аланите, които идват по тези земи от Западна Европа, предимно като наемни войници.

„Става въпрос за единствен по рода си в България некропол, огромен по площ. Той започва на изток от река Бедечка и свършва чак до бул. "Патриарх Евтимий".

До момента археолозите са разкрили интересни гробни съоръжения, предмети, които показват ярката икономическа диференциация в обществото по онова време.

Най-ценният предмет е бронзова кутийка за накити, която е на реставрация в ателието Националния археологически институт на БАН. Сред останалите открития са част от златна огърлица, стъклени съдове, монети. Преди два дни археолозите разкриха средновековен гроб – по ръцете на погребания има 6 бронзови пръстена. Има гробове от средновековието с разкрити нанизи от мъниста, както и бронзови фигури, монети от античността.

Разкритите предмети ще бъдат показани за първи път в Стара Загора през май догодина в специална изложбата „Археологическо лято“, казва Петър Калчев.
През зимните месеци  Старозагорски некропол ще бъде покрит. Проучванията на археолозигте ще продължат и през пролетта.

След това предстои да се изготви План за консервация и реставрация на обекта. Желанието на музейните работници и на община Стара Загора е да бъде изграден археологически парк.
За целта има възможност да се ползват и средства по европейски програми, казва научният ръководител на обекта.

Коментари към новината

Още новини от Култура