Новини от област Стара Загора и България

”Отвъд стената’’- театрално приключение за глухи и чуващи деца гостува в Стара Загора

1970 27/10/2022 13:37 Култура Сцени
”Отвъд стената’’- театрално приключение за глухи и чуващи деца гостува в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Представлението обединява изразните средства на кукления театър, говоримия и жестовия език

На 5 ноември от 11:00 ч. в Държавен куклен театър Стара Загора ще бъде представена постановката „Отвъд стената“ – спектакъл, обединяващ изразните средства на кукления театър с жестовия език. Главната цел на проекта е театралното приключение да бъде еднакво вълнуващо и разбираемо както за чуващите, така и за глухите деца. Преживявайки го заедно, малките зрители могат да съборят смело „стените“ помежду си и да опитат да общуват свободно и без страх едни с други. За да ги улесни, представлението ще представи със средствата на изкуството някои от основните жестове, които чуващите деца могат да научат и в последствие да използват при комуникацията със своите глухи връстници.

На 4 ноември от 18:00 ч. е организирано специално представяне на спектакъла, предназначено за хора от глухата общност. Представлението е подходящо за деца над 6 годишна възраст. Билети могат да бъдат закупени в Epay.go и на касите на EasyPay. Концепцията на режисьора Мила Коларова извежда на преден план наболелия социален проблем, който настоящата пандемия осветли, а именно силно лимитираната среда, в която живеят хората с различна степен на слухови увреждания, достъпа им до важна информация и липсващите условия за пълноценното им участие в културен живот.

„В представлението „стената“ е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Тя е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен“, споделя режисьорът.
Продукцията е на Фондация ’’Арт бюро’’ в партньорство със Съюза на глухите в България и ОКИ ’’Дом на културата Красно село’’

Коментари към новината

Още новини от Култура