Новини от област Стара Загора и България

Финансови резултати

Инж. Илза Чинкова: Мини Марица-изток е във финансова стабилност, няма задължения

Инж. Илза Чинкова: Мини Марица-изток е във финансова стабилност, няма задължения
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Въгледобивното дружество отчита печалба от 61 млн. лева за деветмесечието на 2022 година


„Мини Марица-изток“ е във финансова стабилност, няма задължения към контрагенти. За първите девет месеца на 2022 г компанията е отчела печалба в размер на 61 407 млн. лева, благодарение на по-добрата организация на работа и по-високия добив на въглища. За сравнение през миналата година въгледобивното предприятие е завършило годината със загуба от 18 млн. лева, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на дружеството инж. Илза Чинкова.

Според нея „Мини Марица-изток“ не би трябвало да попада в списъка на Фонда за сигурност на енергийната система , тъй като не реализира печалба от динамика на цените. „Нашата печалба е в резултат на по-добра организация на работа и по-голямо количество добив. Персоналът е същият, даже намален, техниката е същата.
Ние не сме се облагодетелствали, по-скоро сме потърпевши от цената на ел.енергията. Купуваме ел.енергия на борсови цени“, допълни директорът на въгледобивното предприятие.

От началото на годината до края на месец септември включително са добити 25 407 139 т. въглища, което е с 8 035 810,75 млн. тона въглища повече в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се рекорден за историята на дружеството добив от 30-35 млн. тона за 2022 г.

Закъснението по откривка се дължи на блокираната инвестиционна програма през последните години. Въпреки трудностите в момента, ръководният екип на „Мини Марица-изток“ ЕАД предприема необходимите коригиращи действия и прави всичко възможно, за да стартира инвестиционния процес, намират се решения за оптимизация на работата и по-добри възможности за инвестиции, за да се подсигури работата в следващите години. Ръководството на дружеството е стартирало процедури във връзка с инвестиционната си програма в размер на 100 млн.лева.
Министър Росен Христов изрази при посещението си в „Мини Марица-изток“ благодарността си към ръководния екип на дружеството и към огнеборците и служителите, които са участвали в гасенето на пожара.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика