Новини от област Стара Загора и България

Министърът на енергетиката: Можем да изпълним Плана за възстановяване без закриване на мощности

5180 26/10/2022 17:36 Икономика Бизнес
Министърът на енергетиката: Можем да  изпълним Плана за възстановяване без закриване на мощности
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

България може да изпълни целите на Плана за възстановяване и устойчивост, без да затваря мощности. Имаме обширен доклад, подготвен от енергийни специалисти как може да стане това, каза при посещението си в „Мини Марица-изток“ днес министърът на енергетиката Росен Христов. Ще предоставим на министър Пеканов информацията, за да вземе правилното решение за страната, допълни той.

„Идеята ни е да представим редица проекти, които намаляват въглеродните емисии до нивото, заложено в Плана за възстановяване и устойчивост - това включва ускорено изграждане на възобновяеми енергийни източници, улавяне на въглеродните емисии и употребата им, както редица други оптимизации, свързани с ефективна работа. Тук може да приложим и намаляване на мощностите, но в обем, който не застрашава енергийната сигурност, включително и чрез преразпределяне на плановите ремонти“, каза Росен Христов. Според него смелостта за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост трябва да дойде от министър Пеканов, който отговаря за преговорите с ЕС.

Идеята е да утвърдим програма, чрез която да бъдат изпълнени целите на ПВУ, без да затваряме мощностите.
Моето мнение като експерт и енергетик е, че затваряне на мощности би довело до компрометиране на енергийната сигурност в България, би се отразило и на цяла Югоизточна Европа, каза Христов. Според него трябва да се положат всички усилия, за да се постигне предоговаряне на плана или поне съгласие България да постигне целите по алтернативни методи.

По отношение на по-нататъшната работа на „Брикел“ във връзка със спазване на екологичните изисквания от предприятието, министър Христов съобщи, че е провел среща с Христо Ковачки и той е поел ангажимента да предприеме правилните мерки във връзка със спазване на екологичните изисквания. Надявам се това обещание да се изпълни. Ако „Брикел“ успее да се вмести във всички изисквания няма причина да не работи. В момента обаче те се затрудняват да изпълнят изискванията, допълни той.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов беше на посещение в дружеството във връзка с възникналия пожар в късния следобед на неделния ден в близост до рудник „Трояново-север“ и резултатите на „Мини Марица-изток“ ЕАД за деветмесечието на годината.
Към момента ситуацията е нормална. Пожарът е засегнал арендовани земеделски територии, които са на територията на стари насипи, в зоната на външните насипища.

Причините са най-вероятно запалени стърнища, една порочна и незаконна практика, с която земеделците почистват нивите всяка година. Разгорелият се пожар е в следствие на силния източен вятър. В гасенето веднага се включват огнеборците от Раднево и Стара Загора. Подаден е сигнал и предстои разследване. Обстановката в района е спокойна, не са засегнати рудници, минна техника, не са горели въглища или въглищен прах, не е имало опасност за хората от близките населени места. Взети са необходимите преванивни мерки – просеки, които защитават техниката, хората и целият периметър, свързан с добивната дейност.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика