Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Откриха красива мозайка, създадена от деца в Парк "Артилерийски"

Откриха красива мозайка, създадена от деца в Парк Артилерийски
Divident.€U Divident.€U

Красиво мозаечно пано "Децата - цветята на града" беше официално открито днес в парк „Артилерийски“. Проектът е изпълнен от "АртМозайка" ЕООД, съвместно с Община Стара Загора".

Предложението за инициативата получи одобрение и насоки от Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора и е финансирано от Културния календар.

В периода 16 септември – 14 октомври, младите хора в града от различни възрасти – ученици, младежи, студенти са изработили цветя от рециклирани фаянсови плочки по предварително зададена форма, размер и цвят с техника мозайка. Отделните елементи са събрани и монтирани в общо пано по идеен проект на "АртМозайка" ЕООД.

В проекта се включиха Детска градина № 3 „Ян Бибиян“, Детска градина № 68 „Патиланско царство“, Детска градина № 23 „Кипарис“, Средно училище „Васил Левски“, Основно училище „Кирил Христов“, Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, Пето основно училище „Митьо Станев“, Шесто основно училище „Свети Никола“, Девето основно училище „Веселин Ханчев“, Тринадесето основно училище „Свети Паисий Хилендарски“, Средно училище „Иван Вазов“, Школа „Приложни изкуства“ към Център за подкрепа на личностно развитие – Стара Загора, както и Тракийски университет – Педагогически факултет – Специалност педагогика на изобразителното изкуство.

Идеята е да се провокира художествено- естетическия вкус на подрастващите след като се запознаят с приложението на мозайката като изкуство. Проектът е уникална за Стара Загора и България.
Над 100 ученици от 13 училища са участвали в проекта. За мозайките, които са останали извън сегашното пано ще бъде намерено друго място, където те ще се подредят. Вече се обмисля и продължение на проекта.

„За мен е удоволствие да споделя този празник. От името на Община Загора благодаря на екипите за реализация. Ние се ангажираме останалите мозайки да бъдат положени на други места.“, обеща Станимира Димитрова, началник отдел „Образование“ в Общината..

„Искрено Ви благодаря за постоянството и креативността, която проявихте в работата си“, каза Стойка Матева, ръководител на проект. Тя раздаде грамоти на най-изявилите се участници.

Текст: Росица Въльовска

Коментари към новината

Още новини от Образование