Новини от област Стара Загора и България

Спектакъл за живота на Емил Димитров идва на сцената на Старозагорската опера

1985 26/10/2022 13:13 Култура Сцени
Спектакъл за живота на Емил Димитров идва на сцената на Старозагорската опера
Divident.€U Divident.€U

Споменът за краля на българската естрада Емил Димитров оживява в нов спектакъл на режисьора Николай Априлов. „Емил – изповед пред олтара на живота с историята и песните му“ ще бъде представен на 28 октомври от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора.

Историята за живота на изпълнителя на класиките „Моя страна“, „Арлекино“, „Нашият сигнал“, „Ако си дал“ и много други е написана от Влади Априлов. В спектакъла ще прозвучат откъси от най-любимите песни на незабравимия творец в нови аранжименти на Светослав Заров. Ще ги представят цял букет от млади и талантливи изпълнители като Денислав Новев, Велин Михайлов, Пейо Филипов, Олга Михайлова-Динова, Орлин Цветанов, Мая Василева.

Ники Априлов и Емил Димитров не са били близки приятели, но са се познавали. „Пели сме наремето негови песни в любимото на мнозина предаване „Като лъвовете”. След всяко изпълнение на негова песен, Емил се обаждаше на Катя Кисимова – жената, която се занимаваше с подбора на песните и децата, за да благодари. Казвал е: „Здравейте, Катя, обажда се Емил Димитров! Благодаря ви, че изпълнявате моя песен!”, а тя ми е споделяла как й се подкосили краката първия път, когато чула гласа му в телефонната слушалка.

Това се случваше последните години от неговия живот, когато бе прикован към своя стол, за който казваше „той ревниво пази всяка чупка от моето тяло и ме приема безрезервно”. Емил беше единственият, който се обаждаше, за да благодари“, разказва режисьорът.

Ники Априлов решава да направи този спектакъл, защото Емил остава един от най-специалните хора, които е срещал в живота си. Вече са минали 12 години, откакто него го няма – но само физически.  Песните му продължават и ще продължават да се слушат, защото са песни послания, не само музика.

Емил Димитров никога не се е стремял да прави просто някаква музика. Всяка негова песен е послание. Има три песни, посветени на майката. Има песни за раздяла. Има песни за любовта, за родината. „Ако си дал” е истински социален хит, а „Моя страна, моя България”, която комисиите не пускат до ефира тогава, днес е неофициалният химн на българите в чужбина“, обясни Априлов.

ЕМИЛ – ИЗПОВЕД ПРЕД ОЛТАРА НА ЖИВОТА

Песните на Емил Димитров са една цяла морална система, която за съжаление липсва в съвремието ни. Те носят изконни ценности, които са важни за всеки човек, защото историите които разказва, са много лични.

Мелодиите на Емил Димитров не са просто забавни, той не прави просто естрадна, „забавна” музика. В неговите песни винаги има послания – за приятелството, любовта, изневярата, верноста…
Нека не забравяме „Ако си дал” по стихове на Иля Велчев –няма песен, която да не носи нещо насочено към обществото. И това го прави уникален – той никога не е търсел самоцелното създаване на някакъв хит. Може би най-силното послание е „ Моя страна, моя България”, която освен, че е обявена за песен на столетието е и неофициален химн на българите навсякъде по света.
В спектакъла който предлага, актьорът Николай Априлов коректно, без излишни сензации, разказва етапни моменти от детството, възхода и кариерата, трудните години и още много любопитни факти и събития от живота на Звездата. Разказът е занимателен, атрактивен, предизвикателен, но и разгърнат на философска основа. Събужда доста изводи за смисъла на живота, за избора на място под слънцето, за сложните връзки, зависимости и взаимодействия на артиста. Зрителите остават впечатлени от силно изразения темперамент на Априлов, от умелото боравене с гласа, от горещината на чувствата, от похвалното потъване в кожата на легендарния Емил.

Съществено място в спектакъла имат най-големите хитове на певеца. Съвсем естествено е огнено темпераментните и неудържимо жизнени Мая Василева – Четрокова – пиано и Орлин Цветанов – цигулка да се пристрастят към музиката на Емил. Тази мощна музикална сила, омагьосва публиката , запазва цялата прелест на познатите песни, но едновременно с това внася промени в тяхната постройка и особено в тяхната ритмика.

Певците Пейо Филипов, Велин Михайлов, Денислав Новев и Олга Михайлова – Динова проникват с изпълненията си в явните, но и в невидимите пластове на човешката душевност.
Емил Димитров и днес ни привлича с таланта да влиза в дълбочината на човешките преживявания и да стига до дъното, чрез песните си…

Текст: Надя Добрева

Коментари към новината

Още новини от Култура