Новини от област Стара Загора и България

Рядко медицинско явление доведе до раждането на тризнаци в пловдивска болница

Рядко медицинско явление доведе до раждането на тризнаци в пловдивска болница
Divident.€U Divident.€U

След ин витро трансфер на два ембриона, единият се разделил

Тризнаци се родиха в пловдивската болница „Селена“ след като родителите им се борили години за собствено дете. Броят на бебетата в утробата изненадал не само семейството, но и лекарите.
Причината – при ембриотрансфера, били имплантирани два ембриона, а ехографският преглед за потвърждаване на бременността установил наличието на три бебета. „Това е много рядко срещано разделяне на ембриона, което се наблюдава както в природата, така и при асистираната репродукция“, коментира репродуктивният специалист д-р Даниел Ставрев. Почти месец продължиха денонощните грижи за тризнаците Атанас, Павел и Даниела в интензивния неонатологичен сектор на болницата.

Повече от три години неуспешни опити за зачеване накарали младите родители да потърсят помощта на д-р Даниел Ставрев и екипа на болницата. Прегледът установил репродуктивни проблеми и при майката Милена, и при бащата Александър. Незабавно започнала подготовка за ин витро процедура, която резултирала в имплантирането на два ембриона. Екипът на болницата постигнал успешна бременност още при първия опит. Двете чертички дошли за младото семейство ден преди Рождество Христово. А потвърждението в лекарския кабинет – в първите дни на новата година.

Именно там дошла и голямата изненада както за семейството, така и за д-р Ставрев. Въпреки, че били трансплантирани два ембриона, ехографският преглед показал три прекрасно развиващи се нови живота. В 12-та гестационна седмица дошъл въпросът дали бебетата ще останат три. На този етап д-р Ставрев подробно запознал семейството с рисковете, които крие такава бременност. Практиката е да се редуцира броят на бебетата, за да се намали шанса за неблагоприятен изход от бременността. Добрите резултати от прегледа по фетална морфология обаче затвърдили решението на майката, че ще поеме риска и ще износи трите бебенца.

Въпреки ранната им поява, в едва 32 гестационна седмица, и трите бебета се родили със задоволително тегло от по около 1500 грама. Четири седмици продължило денонощното наблюдение на недоносените новородени от неонатолозите в интензивния сектор на болницата. Състоянието им е стабилизирано напълно и бебетата вече са при семейството си в къщи, съобщават от пресцентъра на болницата.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве