Новини от област Стара Загора и България

Финалът на хореографския конкурс Linkage идва в Държавна опера Стара Загора

1883 21/10/2022 13:14 Култура Сцени
Финалът на хореографския конкурс Linkage идва в Държавна опера Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Девет хореографски миниатюри с продължителност от 5 до 12 минути, селектирани за финала на международния хореографски конкурс LINKAGE, ще бъдат представени на 30 и 31 октомври на сцената на Държавна опера Стара Загора във финала на конкурса.

В предварителната селекция са кандидатствали 130 хореографи от Азия, Европа и САЩ, от които за финалната вечер са селектирани 11 хореографи от САЩ, Италия, Украйна, Унгария, Нидерландия, Испания. Девет от тях които ще пристигнат в Стара Загора заедно със своите изпълнители за участие във финала на конкурса. Те ще се борят за четири награди: първа и втора награда, награда за най-добър изпълнител и награда на публиката.

Председател на журито е примабалерината и художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера Силвия Томова, а членове са Ангелина Гаврилова – хореограф, Вилислав Прагер - пърформър, съосновател на "Антистатик"- фестивал за съвременен танц и пърформанс, Живко Желязков - хореограф, съосновател и артистичен директор на танцова компания "Дерида".

В първата конкурсна вечер на 30 октомври от 19.00 часа зрителите ще могат да видят авторските хореографии на номинираните финалисти и да изберат своя фаворит за наградите за най-добър изпълнител и на публиката.

На 31 октомври от 19.00 часа ще се състои Заключителната танцова гала вечер, на която ще бъдат обявени наградите и ще бъдат представени изпълненията на наградените, както и на гост-изпълнители.

Идеята за конкурса се появява спонтанно по време на пандемията през 2020 г. Създателите му са Филип Миланов и Валери Миленков, които са и основатели на Танцова компания Стрийм Денс, а Филип е и нейн артистичен директор. Подкрепен от Министерство на културата Международният хореографски конкурс „Linkage“ се превръща в един от най-мащабните и значими проекти на Стрийм Денс.

Първите две издания се осъществяват онлайн, както и с прожекция на живо - видео материалите на селектираните хореографи се прожектират на Сцена Дерида в гр. София, а събитията са отворени за малък брой зрители, спрямо задължителните ограничения поради пандемията.

Още при зараждането на идеята за конкурса целта на Танцова компания Стрийм Денс е да го превърне в мащабно международно събитие. Третото издание, което за първи път ще се проведе на живо в Държавна опера – Стара Загора, ще посрещне 9 хореографи – финалисти в конкурса, които са селектирани сред повече от 130 кандидатури от цял свят.

Международният хореографски конкурс „Linkage“ е единствен по рода си форум в границите на страната ни. Международният интерес се увеличава с всяко изминало издание.

Конкурсът привлича хореографи на високо професионално ниво, а много от тях са вече носители на други престижни международни награди за съвременен танц. „Linkage“ развива танцовата сцена в България, привличайки голям брой професионалисти в сферата на съвременния танц и пърформанс, а също така допринася с това, че представя на публиката световно известни имена в рамките на една конкурсна вечер.

Коментари към новината

Още новини от Култура